Re: smlouva na vedení účetnictví ?
ani jedno ani druhé, pokud jde o poskytování služby na dobu neurčitou, tak se uzavírá smlouva dle § 269/2 obch.zákoníku- inominátní-neůojmenovaná jako typ smlouvy v ObZ.
Smlouva o dílo by se hodila na určitou činnost z oboru-jednorázovou, časově ohraničenou, začátek, průběh, konec.
Většinu účta vedu bez smlouv, mám jen tu jednu smlouvu o dílo vždy na každý rok, ani mě nenapadlo že by mohl být někde zádrzel v mandátní smlouvě. Nerozumím moc tomu jaký je rozdíl v těchto smlouvám jako proč zrovna mandátní je pro mě horší než smlouva o dílo?
Mandatář je povinen:
a)provádět činnosti s odbornou péčí podle pokynů mandanta, v souladu s jeho zájmy a v souladu s platnými právními předpisy;
b)průběžně informovat mandanta o plnění činnosti, k níž se zavázal, a oznamovat mu všechny okolnosti, které při výkonu činnosti zjistil, a jež mohou mít vliv na změnu pokynů mandanta;
c)vykonávat činnosti, ke kterým se zavázal, osobně nebo prostřednictvím svých zaměstnanců; v případě porušení této povinnosti odpovídá mandantovi za škodu tím způsobenou;
d)předat mandantovi bez zbytečného odkladu věci, které za něho převzal při uskutečňování činnosti podle této smlouvy.
2.Mandatář se zavazuje včas informovat mandanta o veškerých legislativních změnách, týkajících se plnění podle této smlouvy.
3. Mandatář zajistí vyhotovení výstupů z účetnictví ve formě účetních výkazů (rozvaha, výkaz zisků a ztrát) vyžadované příslušnými právními předpisy ve stanoveném termínu jedenkrát ročně do konce měsíce ledna následujícího roku. Pro potřeby mandanta měsíčně vždy nejpozději do 15. dne následujícího měsíce, za kalendářní rok do konce měsíce února následujícího roku, ve formě počítačové sestavy, odpovídající příslušným formulářům (rozvaha, výkaz zisků a ztrát) vč. obratové předvahy.
4. Mandatář nese odpovědnost za škodu na věcech převzatých od mandanta k výkonu činnosti podle této smlouvy.
Mandatář nese dále odpovědnost za škodu (zejm. pokuty, penále), která vznikla mandantovi nesprávným nebo opožděným výpočtem mezd, dávek nemocenského pojištění, daně z příjmů, DPH, zdravotního a sociálního pojistného a dalších podkladů pro povinné platby mandanta.
6.Mandatář je povinen též zachovávat mlčenlivost o všech skutečnostech, o kterých se v souvislosti s uskutečňováním činnosti podle této smlouvy dozvěděl. Tato povinnost trvá i po ukončení činnosti podle této smlouvy. Této povinnosti jej může zprostit pouze mandant písemným prohlášením.
7.Mandatář je povinen před zahájením činnosti podle této smlouvy uzavřít smlouvu o pojištění odpovědnosti za škodu, která by mohla vzniknout v souvislosti s uskutečňováním činnosti podle této smlouvy. Smlouva o pojištění musí trvat po celou dobu výkonu této činnosti.
8. Mandatář se zavazuje v případě potřeby zúčastnit se kontrol prováděných příslušnými úřady, zejména v oblasti správy daní, sociálního a zdravotního pojištění.
No to je pěkné, ale já tam např. nevidím odpovědnost protistrany za včasné dodání podkladů, součinnost klienta,
nepožadování postupů, které zákon obcházejí.
Vidím tam odpovědnost za škodu Vaši, ale nevidím, co se stane, když klient něco nedodá, zatají, dodá v hraničním termínu.
Jak se pak zprostíte odpovědnosti za škodu, když něco zanedbá klient.
To jen rychle, co mě napadlo.
Vždycky doporučuji nechat si zpracovat smlouvu právníkem.
Já bych takovou smlouvu nebo tu část nepodepsala.
A bez smlouvy bych už vůbec na dobré slovo nepracovala.
>Mandatář je povinen:
>a)provádět činnosti s odbornou péčí podle pokynů
>mandanta, v souladu s jeho zájmy a v souladu s platnými
>právními předpisy;
co je v souladu s jeho zájmy....
je to také v souladu s uplným a věrným účetnictvím?
>b)průběžně informovat mandanta o plnění činnosti, k
>níž se zavázal, a oznamovat mu všechny okolnosti, které
>při výkonu činnosti zjistil, a jež mohou mít vliv na
>změnu pokynů mandanta;
>c)vykonávat činnosti, ke kterým se zavázal, osobně
>nebo prostřednictvím svých zaměstnanců; v případě
>porušení této povinnosti odpovídá mandantovi za škodu tím
>způsobenou;
>d)předat mandantovi bez zbytečného odkladu věci, které
>za něho převzal při uskutečňování činnosti podle této
>smlouvy.
>
>2.Mandatář se zavazuje včas informovat mandanta o
>veškerých legislativních změnách, týkajících se plnění
>podle této smlouvy.
Jak prokážete, že jste jej skutečně informovala o veškerých změnách......
>
>3. Mandatář zajistí vyhotovení výstupů z účetnictví ve
>formě účetních výkazů (rozvaha, výkaz zisků a ztrát)
>vyžadované příslušnými právními předpisy ve stanoveném
>termínu jedenkrát ročně do konce měsíce ledna
>následujícího roku. Pro potřeby mandanta měsíčně vždy
>nejpozději do 15. dne následujícího měsíce, za kalendářní rok
>do konce měsíce února následujícího roku, ve formě
>počítačové sestavy, odpovídající příslušným formulářům
>(rozvaha, výkaz zisků a ztrát) vč. obratové předvahy.
Mandant je povinen:
a)včas poskytnout mandatáři veškeré podklady a informace potřebné k vykonávání činnosti,
b)umožnit mandatáři přístup k dokladům mzdové agendy uloženým u mandanta.
2. Mandant odpovídá za úplnost a správnost všech podkladů poskytovaných mandatáři, přičemž se zavazuje umožnit mandatáři nahlížet do všech potřebných dokumentů nutných pro vyřizování záležitosti a zabezpečit na vyžádání přítomnost a součinnost příslušných odpovědných pracovníků mandanta.
3. Mandant je povinen vystavit mandatáři včas písemnou plnou moc, vyžaduje-li plnění této smlouvy uskutečnění právních úkonů jménem mandanta.
nechápu, proč nám tady opisujete ujednání smlouvy, když už Vám bylo odpovězeno a vysvětlováno opakovaně, že Váš návrh smlouvy je právně nevyvážený, chybí ujednání, co bude, když mandant atdatd.
Ale nic proti tomu, klidně si smlouvu podepište a případné následky pak musíte nějak strávit sama. Mimoto Vaše vyjádření, že většinu účta děláte bez smlouvy já osobně považuji za hazardérství, ale je to Vaše rozhodnutí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 2. 2011 12:35
Jaká smlouva se má uzavírat na vedení účetnictví? Mandátní amlouva nebo smlouva o dílo?
S jedním klientem mám smlouvu o dílo vždy na 1 rok a stále děláme novou a druhý po mě chce mandátní smlouvu na dobu neurčitou.
Jaký je v tom rozdíl, co je správně?