Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 2. 2011 12:42
Dobrý den,
mám dotaz.Mám známého, který je z Kanady.Za 1-8/2010 byl ve firmě, která s ním uzavřela mandátní smlouvu.Neodváděli za něj nic - ano sociální, ani zdravotní ani daně. Není OSVČ, nemá živnostenský list. Za 9-10 měl klasický pracovní poměr.Teď si chce podat daňové přiznání. Paní účetní mi řekla, že si vše musí odvést sám( z mandátní smlouvy). Já se dočetla, že k mandátní smlouvě musí mít živnostenský list. Jak to tedy je ? Paní účetní není moc sdílná, jenom kamarádovi řekli, že na základě jeho víz nemusí za něj odvádět daně. Což mi přijde divné. On nic netušil, obrátit se na mě až teď, když neví, co s tím. Jak za něj odvést soc a zdrav, když není OSVČ ? A daně dle § 10? Pokud to dám do §6, finanční úřad na to přijde velice rychle, protože z této částky neodvedl ani soc ani zdrav. Děkuji moc