Re: zaměstnání - částečná invalidita
Doporučila bych lékařskou prohlídku, zda je schopen vykonávat dosavadní zaměstnání nebo má nějaké omezení. Na základě toho budete pak postupovat. Pokud bude schopen nadále vykonávat práci, pro Vás se nic nezmění. Na OSSZ to již budou mít v evidenci, na ZP ho přihlásíte kódem D, může uplatnit úlevy na dani z důvodu invalidity - donese výměr a potvrzení o pobírání důchodu. Při ročním zúčtování si může zohlednit dřívější přiznání invalidity.
-Nejdříve musíte na přihlášku na VZP a OSSZ provést změnu , ato od data přidělení ID, ale nebudete ho odhlašovat.
-dále jestli jste mu již dělali daň. přiznání za rok 2010, tak jestli to jde ještě uplatnit slevu-pokud to nemáte hotové, jinak pak uplatňovat slevu 210,- Kč na důchodce ID každý měsíc.
-od záv. lékaře rekomandanci jeho zdravotního stavu, zda může vykonávat uvedenou práci.
Zatím mě napadá toto. Závodní lékař by měl ještě posoudit, zda může vykonávat původní práci. V tomto případě se pak nic nemění a může pracovat na své původní pozici s plným úvazkem. Ohlásíte změnu zdrav.pojišťovně. Také mu náleží zpětně sleva na dani.
Další mě snad doplní.
Dobrý večer mám jako zaměstnavatel docela podobný případ z nemocenské se mi vrátil po 1 roce zaměstnanec, o kterém jsem přesvědčen, že není již schopen pracovat na stejné pozici jako předtím (má přiznán částečný invalidní důchod 2.stupně) jaké jsou možnosti ze strany zaměstnavatele dát pracovníkovi výpověď? V případě, že od závodního lékaře donesl potvrzení, že může vykonávat i nadále svou práci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 2. 2011 13:10
Dobrý den,
mám dotaz ohledně zaměstnance, kterému byl přiznán částečný invalidní důchod (invalidita 1.stupně) a který bude nadále chodit do práce. Je u nás zaměstnán rok a půl, poslední rok v neschopnosti, dnes přinesl posudek o invaliditě 1. stupně ze dne 17.2.2011 s tím, že den vzniku invalidity je 4.10.2010. Co to pro mě znamená? Nemám s tímto žádné zkušenosti, proto prosím někoho zkušenějšího o radu. Co všechno musím zařídit a jak v pracovně právním vztahu se zaměstnancem? Musí být převeden na jinou práci, má se mu krátit pracovní doba, nemá povinnost lékařské prohlídky ještě u závodního lékaře? Mám změnu nahlásit na OSSZ a ZP?
Předem moc děkuji za rady.