Re: Krácení dovolené
Dovolenou za každý rok posuzujete samostatně. Loňskou krátíte za loňskou nemoc. Letos ještě žádný nárok na dovolenou nevznikl, nemá nic odpracováno. Pak bude mít nárok nejprve jen na dovolenou za odpracované dny a teprve po 60 dnech na celoroční. Teprve pak můžete uvažovat o krácení.
Tak že za rok 2010 zkrátím pouze 1/12, protože do konce roku 2010 to už není 21 dnů neodpracovaných?
Myslela jsem, že když pracovní vztah nepřetržitě trvá, tak ten nárok vzniká. Tudíž, když nebudu mít v lednu starou dovolenou, tak si novou vzít nemůžu, až v únoru a pouze tedy 2 dny - rozumím tomu dobře?
Krácení za 2010 jsem nepřepočítávala, ale mohlo by to odpovídat, pokud neměla ještě předtím během roku nějakou nemoc, OČR, neplacené volno, RD.
Vaší letošní dovolené se týká § 217:
(2) Zaměstnavatel může určit zaměstnanci čerpání dovolené, i když dosud nesplnil podmínky pro vznik práva na dovolenou, jestliže je možné předpokládat, že zaměstnanec tyto podmínky splní do konce kalendářního roku, popřípadě do skončení pracovního poměru.
Rok 2010: Pokud byla u Vás zaměstnaná už od počátku roku (nebo ještě dříve) a nemocná byla v roce 2010 pouze od 15.7. (a jinou nemoc, ošetřovačku nebo neplacené volno neměla), pak mně to vychází 122 zameškaných směn (počítají se i promaroděné svátky). Což znamená krácení o 2/12.
V roce 2011 zatím neodpracovala nic, takže v roce 2011 zatím nárok na dovolenou nevznikl.
Na Váš poslední dotaz nelze odpovědět, protože je velmi popletený. Už jsem tady vícekrát vysvětlovala, jak se určuje nárok na dovolenou, zkuste si zadat do vyhledávače.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 2. 2011 14:12
Prosím o radu - krácení dovolené z důvodu nemoci - zaměstnankyně je nemocná od 15. 7. 2010 až do teď. Dovolená z roku 2010 činí 17 dnů. V roce 2011 by měl být nárok na 25 dnů. Dle § 223 ZP 100 pracovních dnů mi vyšlo na 4.12.2010, tudíž zkrátím o 1/12 - 2 dny. Po přepočtu mi do 3.3.2011 vyšlo snížení o další 3/12 a to už bych pokrátila z dovolené z roku 2011, uvažiji o tom správně? Děkuji za odpověď.