Re: Příplatky
>Dobrý den,
>
>rád bych se informoval jak je to s placením příplatku
>za přesčas.Ve firmě pracuji už cca 9 let,a minulý
>týden nám bylo sděleno,že od 1.3.2011 nám budou placeny
>příplatky 25% za přesčas.Co jsem našel na internetu a v
>zákoníku práce,tak tuto povinost by měl mít
>zaměstnavatel od doby,co jsem podepsal prac. smlouvu.
ANO, je to tak
>Tato firma měla nejprve jiného majitele,který před
>více než jedním rokem prodal své akcie,a v listopadu 2009
>ji koupil současný majitel.Firma má stále stejné
>jméno.
>Nový majitel je akciová společnost,kolektivní smlouvu
>nemáme,ve které by toto bylo uvedeno,že se vzdáváme
>těchto příplatků
TO ani nelze, je zákonný nárok na příplatky a jakýkoliv praávní úkon, který se zam-nec vzdá svých práv je ze záokna neplatný.
(pracovní smlouvu mám stále stejnou,na
>dobu neurčitou uzavřenou u bývalého majitele,od nového
>nemám sepsanou žádnou smlouvu).
>Proto bych se rád informoval,zda minulý a současný
>majitel tyto příplatky platit měli a mají a zda od
>bývalého majitele máme nárok tyto peníze získat.
ANO
Na internetu
>jsem se dočetl,že toto mohu uplatnit až 3 roky
>nazpět.
ANO, jen do nich
>Dále bych se chtěl zeptat,zda zaměstnavatel může
>rozdělit hodinovou sazbu na pevnou a pohyblivou částku a
>případně jakýma procentama.
může, při dodržení zaručené mzdy dle NV 567/2006
>Děkuji
A toto na bývalého majitele mohu uplatnit kde?Zajít přímo za ním nebo dát podmět pracáku a upozornit je na toto?
Co se týče zaručené mzdy,jsem elektrikář a ani ve smlouvě a ani na platovém výměru nemám,do jaké skupiny prací patřím.
Spíše sem se chtěl zeptat,zda je nějaký předpis nato,kolik % má být pohyblivá částka z celkové hodin. mzdy
Děkuji
>
>A toto na bývalého majitele mohu uplatnit kde?Zajít
>přímo za ním nebo dát podmět pracáku a upozornit je na
>toto?
ne, Vy jednejte se svým zaměstnavatelem, kdo byl nebo je majitelem, není rozhodující, protože firma byla a je, nezměnila se jako zaměstnavatel.
>Co se týče zaručené mzdy,jsem elektrikář a ani ve
>smlouvě a ani na platovém výměru nemám,do jaké skupiny
>prací patřím.
Podle § 37 ZP je povinností zam-tele Vám písemně sdělit údaje, které nejsou v PS a jsou obsahem PP, takže požádejte o tuto informaci.
>Spíše sem se chtěl zeptat,zda je nějaký předpis
>nato,kolik % má být pohyblivá částka z celkové hodin. mzdy
NE, celková mzda bez příéplatků musí být v souladu s tím NV 567/2006.
>Děkuji
Takže pokud to dobře chápu,tak když mám na hodinu 80kč jsem v 6 platové třídě,nemohu se bez příplatků dostat pod 13200?
mám stále stejný platový výměr,ve kterém je celková částka na hod. nový takto rozdělený na pevnou a pohyblivou jsem nepodepsal.Takže mi stále platí tento starý nebo můj podpis na toto nemá vliv?
Nejsem zas tak znalý v tomto,proto píši sem,tak se omlouvám že se ptám na více věcí,ale nenechám si mazat med kolem pusy.
Ještě jednou děkuji za odpověď
pokud jste v podnikatelském sekteru, tak máte MZDU, platí pro Vás skupiny prací v NV 567 s min. výší zaručené mzdy. Zam-tel Vám vydal mzd. výměr, který může sice měnit, ale musí tu min. zaručenou výši mzdy dodržet.
Podpis na MV znamená jen to, že jste byl seznámen a převzal, nikoliv souhlas. Proto nic neodmítejte a všechny dokumenty přebírejte.
Když je mzda sjednaná v pracovní smlouvě, lze ji změnit jen pokud obě strany souhlasí. Vy ji ale zřejmě smluvenou nemáte, proto Vám ji zaměstnavatel stanovil sám mzdovým výměrem. Mzdový výměr může měnit, aniž by k tomu potřeboval Váš souhlas. Takže původně jste měl stanoveno 80 Kč na hodinu. Pak Vám dal nový mzdový výměr, ve kterém Vám stanovil např. 60 Kč/h a 20 Kč pohyblivé složky. Vaše nepodepsání nemá na nic vliv, prostě tu mzdu máte stanovenou. Takže Vám může zaplatit 60 Kč za odpracovanou hodinu, nebo 60 + 10 nebo 60 + 20 nebo víc. Přičemž musí dodržet Vaši zaručenou mzdu, což znamená, že při odpracování celého měsíce při plném úvazku musí Vaše hrubá mzda BEZ ZÁKONNÝCH PŘÍPLATKŮ dělat aspoň tu zaručenou mzdu, která se vztahuje k Vašemu druhu práce podle NV 567/2006.
Zákonné příplatky, jako je příplatek přesčasový, je pak navíc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 2. 2011 18:38
Dobrý den,
rád bych se informoval jak je to s placením příplatku za přesčas.Ve firmě pracuji už cca 9 let,a minulý týden nám bylo sděleno,že od 1.3.2011 nám budou placeny příplatky 25% za přesčas.Co jsem našel na internetu a v zákoníku práce,tak tuto povinost by měl mít zaměstnavatel od doby,co jsem podepsal prac. smlouvu.
Tato firma měla nejprve jiného majitele,který před více než jedním rokem prodal své akcie,a v listopadu 2009 ji koupil současný majitel.Firma má stále stejné jméno.
Nový majitel je akciová společnost,kolektivní smlouvu nemáme,ve které by toto bylo uvedeno,že se vzdáváme těchto příplatků(pracovní smlouvu mám stále stejnou,na dobu neurčitou uzavřenou u bývalého majitele,od nového nemám sepsanou žádnou smlouvu).
Proto bych se rád informoval,zda minulý a současný majitel tyto příplatky platit měli a mají a zda od bývalého majitele máme nárok tyto peníze získat.Na internetu jsem se dočetl,že toto mohu uplatnit až 3 roky nazpět.
Dále bych se chtěl zeptat,zda zaměstnavatel může rozdělit hodinovou sazbu na pevnou a pohyblivou částku a případně jakýma procentama.
Děkuji