Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 3. 2011 10:54
Dobrý den,
také jsem zmatená problematikou výše odvodů při přechodu na paušál.
U mne šlo konkrétně u OSVČ o dodanění pohledávek za rok 2008 a v roce 2009 byly uplatněny paušální výdaje. Za rok 2008 byl upraven daňový základ a účetní poslala dodatečné daňové přiznání a zároveň opravné přehledy na zdrav. pojišťovnu a na OSSZ. Tím mi vznikl nový nedoplatek, který v případě OSSZ dosud splácím. V diskuzích tady jsem četla, že upravený daňový základ nemá vliv na odvody pojistného. Volala jsem na sociálku, aby mi poradili, co se s tím dá dělat. Paní vedoucí oddělení však tvrdila, že je všechno správně a odvody se počítají z daňového základu uvedeného v DaP. Dívala jsem se na zákon o odvodech, kde se vysvětluje pojem vyměřovací základ, a tam jsem bohužel nenašla nic, co by popisovalo úpravu tohoto základu při dodanění pohledávek a přechodu na paušál. Navíc když se dívám na Přehledy pro pojišťovny, není tam žádná kolonka pro úpravu vyměřovacího základu.
Jak je to tedy správně?