Výpověď dle§52 odst.c) - áčka

• (neregistrovaný)

1. 3. 2011 13:54

Dobrý den, mám dotaz. Chceme dát výpověď dle §52 odst.c) - pro nadbytečnost s tříměsíčním odstupným. Chtěla bych se zeptat, co dělat, když mi přestane zaměstnanec chodit do práce např. po měsíci výpovědní doby. Psát áčka, ale můžu sáhnout na odstupné? Na jeho výši? Nebo jak na zaměstnance,soudy jsou drahé a zdlouhavé a zaměstnanci to bohužel vědí.
    Prosím, můžete se k této situaci vyjádřit, určitě už jste se s tím v praxi setkali.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 3. 2011 13:58

pája

Re: Výpověď dle§52 odst.c) - áčka
      řešení je jednoduché. Vzhledem k tomu, že zam-nec přestane chodit do práce, počkejte, až bude mít min. 5x A a na základě toho mu okamžitě zrušte PP dle § 55/1 b, tím skončí jeho PP a výpověď je neúčinná. Nemusíte mu vyplácet taky žádné odstupné. Pozor na přesné specifikování důvodu, od kdy do kdy A, kolik, případně problémy zam-tele s tím spojené.

• 1. 3. 2011 14:03

Radka23 (neregistrovaný)

Děkuji, za Vaši odpověď. Takže žádné rušení původní výpovědi. Okamžitě zruším PP. Moc jste mi pomohl - pěkný den R.

• 1. 3. 2011 14:44

pája

ne, žádné rušení, to byste mohli udělat pouze se souhlasem zaměstnance a je to naprosto zbytečné, sám si naběhl na smeč a Vy ušetříte jednak výplatu za zbytek výp.doby a dále právě to odstupné, o které blbec přijde. Mějte se a za ušetřené si dejte kafíčko a zákusek.

• 2. 3. 2011 9:38

VH

V dotazu není uvedeno, k jakému dni zaměstnavatel hodlá stanovit účinnost organizační změny, takže pozor. Pokud zaměstnavatel např. zruší pracovní místo "ze dne na den", tedy ještě před tím, než začne plynout výpovědní doba, nebo sice později, ale dříve, než skončí PP, zaměstnanec do skončení PP nemusí na pracoviště docházet a neporušuje tím žádnou povinnost (nemá svoji práci, nemá své pracoviště a vše, co se se sjednaným druhem práce pojilo). Takto bylo judikováno a má to podle mého názori logiku. Jiná situace by byla, pokud by zaměstnavatel stanovil účinnost org. změny na první pracovní den následující po očekáváném skončení výpovědní doby, a tím i pracovního poměru. V takovém případě by absence, kterou zaměstnavatel neomluvil, představovala porušení povinností zaměstnancem.

• 3. 3. 2011 10:29

pája

S tím naprosto nutno souhlasit, ale vycházel jsem z toho, že dle dotazu bude dána výpověď a zaměstnane bude ještě měsíc chodit do práce, tak jsem si dovodil, že to jeho místo bude zrušeno až po skončení jeho PP.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).