Daň z příjmu - pozemek

• (neregistrovaný)

1. 3. 2011 15:38

Dobrý den,
    mám dotaz k dani z příjmu. Jedná se o prodej pozemku v loňském roce, pozemek byl v majetku více jak pět let, byl koupen na fytickou osobu na rodné číslo, pak vložen do podnikání fyzické osoby?? , bylo ukončeno podnikání fyzické osoby a pozemek po půl roce prodán... Uplatňuje se zákon o osvobození k dani z příjmu fyzických osob, pokud byl v majetku více jak pět let? Prosím o radu, popřípadě kde můžu tyto informace získat.. Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 3. 2011 6:17

annonym (neregistrovaný)

Re: Daň z příjmu - pozemek
      Bohužel, podmínkou pro osvobození je sice vlastnictví delší jak 5 let, ale pokud byl pozemek vložen do OM, pak se osvobození nevztahuje na příjmy, které obdržíte za prodej pozemku v době do pěti let od jejich vyřazení z OM - § 4 odst. 1 písm. b) (3. věta).
      Jako výdaj lze uplatnit pořizovací cenu pozemku.

• 2. 3. 2011 12:52

tami (neregistrovaný)

Re: Daň z příjmu - pozemek
      Dobrý den, děkuji moc za odpověď, četla jsem si to také, ale říkala jsem si že je třeba nějaký dovětek o kterém nevím....:) s pozemkem se totiž celou dobu vůbec nic nedělalo, nesloužil v účetnictví k ničemu, pouze se vložil a vyňal, dokonce k tomu nebyly použity ani firemní peníze... ale to zřejmě nemá vliv... hloupost podnikatele za 100.000,- :( a dobrá rada bývalé účetní z účetní firmy.. to je hrozné.. tak vám děkuji za odpověď a čas, pěkný den.. :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).