§ 188/1 ZP - cestovní náhrady

• (neregistrovaný)

2. 3. 2011 16:14

Dobrý den, prosím někoho zkušeného o výklad ustanovení § 188 odst. 1 zákoníku práce, konkrétně mi jde o poslední část věty "poskytne se cestovní náhrada ve výši ROZDÍLU MEZI PRÁVEM podle části sedmé ZP a NÁHRADOU poskytovanou DLE MEZINÁRODNÍ SMLOUVY". Nerozumím tomu, laicky bych řekla, že pokud je dle ZP náhrada ve výši 1500 a dle MS náhrada 1300, tak mi vyjde 200, ale to je samozřejmě nesmysl... Opřela bych se o článek 10 Ústavy, který upřednostňuje mezinárodní smlouvu před zákony ČR, ale přeci zákonodárce musel k takovému znění § 188/1 ZP mít nějaký důvod a popř. praktický příklad, ne? NIKDE jsem to nenašla (výklady k ZP).. Děkuji! Ája

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 3. 2011 16:27

pája

Re: § 188/1 ZP - cestovní náhrady
      tady je to černé na bílém:
      Komentář k § 188
      V tomto ustanovení je upraveno poskytování cestovních náhrad zaměstnancům při vyslání na zahraniční pracovní cestu na základě mezinárodní smlouvy anebo na základě dohod o vzájemné výměně zaměstnanců se zahraničním zaměstnavatelem. Podstata spočívá v tom, že toto ustanovení zajišťuje alespoň to, aby zaměstnanci, kterému na zahraniční pracovní cestě náležejí cestovní nebo obdobné náhrady podle mezinárodní smlouvy, byla zachována alespoň práva, která zabezpečuje ZP. Problém někdy nastává s tím, že nejsou známy obsahy mezinárodních smluv a pak zřejmě nezbývá jiné řešení než to, že práva zaměstnance budou přesně posuzována, případně naplňována až po jeho návratu na základě jeho konkrétních sdělení o tom, co mu bylo v zahraničí skutečně poskytnuto (teprve na základě sdělení zaměstnance lze aplikovat předmětné ustanovení).

• 2. 3. 2011 16:32

ÁjaI (neregistrovaný)

PÁJO DÍÍKY, PARÁDA! MŮŽETE MI PROSÍM POSLAT ODKAZ, KDE JSTE TO NAŠEL? JSEM TEDY PĚKNĚ NESCHOPNÁ, ŽE JSEM TO NENAŠLA SAMA...:-( ÁJA

• 2. 3. 2011 16:55

pája

ou přesně posuzována, případně
      >>naplňována až
      >>po jeho návratu na základě jeho konkrétních sdělení
      >>o tom, co mu bylo v zahraničí skutečně poskytnuto
      >>(teprve na základě sdělení zaměstnance lze aplikovat
      >>předmětné ustanovení).
      >
      >PÁJO DÍÍKY, PARÁDA! MŮŽETE MI PROSÍM POSLAT ODKAZ, KDE
      >JSTE TO NAŠEL? JSEM TEDY PĚKNĚ NESCHOPNÁ, ŽE JSEM TO
      >NENAŠLA SAMA...:-( ÁJA
      to je sladké tajemství(je to komentář v ZP, který jsem si pořídil), tak ať slouží ke zdraví......to že opisuji, není zase taková sláva, takže žádná neschopná, nedělejte si hlavu...

• 2. 3. 2011 17:03

ÁjaI (neregistrovaný)

Chi, dobrej tajnůstkář, ale já to potřebuju pro citaci do svý práce:-)) Takže od kohopak máte ten komentář?:-D píšete teda ale rychle, jsem si myslela, že jste to odněkud stáhnul..

• 3. 3. 2011 9:55

pája

zase jste mne chytla na hruškách-okopír.ze ZP Poradce,komentář k § 188(nikoliv tedy opsáno)-JUDr. Marie Salačová.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).