Re: Nájemné z bytu a výpověď
Dle mého soudu nemá
>>>pronajímatel
>>>nárok na zvýšení v této výši, jelikož je to v rozporu
>>>s
>>>mojí nájemní smlouvou a zároveň, jelikož řádně hradím
>>>nájemné, předpokládám, že se mi automaticky smlouva
>>>prodloužila na další období a není třeba mého
>>>souhlasu
>>>s
>>>dvojnásobným nájemným, abych měla nárok na
>>>prodloužení
>>>nájemní smlouvy. Zvýšení nájemného mi bylo oznámeno
>>>dnes, 2. 3. 2011 s účinností k 1. 3. 2011. Prosím
>>>poraďte jak reagovat, s návrhem majitele samozřejmě
>>>nesouhlasím.
>>>Děkuji předem za jakoukoli radu.
>>>Sedláková
Nedejte se . Nevím jak je vaše smlouvy formulovaná, ale obecně lze jakoukoliv smlouvu měnit jen se souhlasem obou stran. A Vy přece nesouhlasíte. Jen si dobře přečtěte odstavec o ukončení nájmu. Já třeba mám všude možnou výpověď bez důvodu (3 měsíce VH), ale třeba to tam vy nemáte..
Re: Nájemné z bytu a výpověď
>Dobrý den,
>
>prosím o radu.
>Mám uzavřenou nájemí smlouvu kde je stanoveno , že
>"nájemné je sjednáno dohodou stran a činí 4.000,-
>Kč/měsíc".
>Zároveň je ve smlouvě uvedeno, že nájemné se
>každoročně zvyšuje o přírustek průměrného ročního indexu
>spotřebitelských cen.
>Nájem je sjednán na dobu určitou (na 1 rok) a to do
>28. 2. 2008, přičemž pokud nájemce řádně hradí nájemné,
>smlouva je automaticky prodloužena na další období.
>Nájemné bylo vždy hrazeno řádně - v plné výši a v
>termínu. Nyní mi pronajímatel jednostranně oznamuje
>prodloužení nájemní smlouvy pouze o 1 rok, t.j. na dobu
>určitou a pouze za podmínky, že přistoupím na zvýšení
>nájemného téměř o 100%. Dle mého soudu nemá pronajímatel
>nárok na zvýšení v této výši, jelikož je to v rozporu s
>mojí nájemní smlou
vou a zároveň, jelikož řádně hradím
>nájemné, předpokládám, že se mi automaticky smlouva
>prodloužila na další období a není třeba mého souhlasu s
>dvojnásobným nájemným, abych měla nárok na prodloužení
>nájemní smlouvy. Zvýšení nájemného mi bylo oznámeno
>dnes, 2. 3. 2011 s účinností k 1. 3. 2011. Prosím
>poraďte jak reagovat, s návrhem majitele samozřejmě
>nesouhlasím.
>Děkuji předem za jakoukoli radu.
>Sedláková
Podle toho co uvádíte, vám od 1.3 začalo automaticky běžet prodloužení nájmu, kde byly sjednány uvedené podmínky ( 4t/m a přírůstek prům. spotř. indexu) . Pokud chce majitel více než je uvedeno ve smlouvě , měl by sepsat dodatek a vy by jste ho měla podepsat. V normálním případě, pokud budete platit původní nájemné jste v právu. Existuje možnost, že by vám pronajímatel mohl dát výpověď. Buď bych odešla a nebo bych se nestěhovala a počkala bych až na mě podá žalobu. Samozřejmě bych platila podle smlouvy ,která nabyla platnosti od 1.3. Pokud není ve smlouvě nějaká záhadná klauzule. ( Pronajímatel má právo si vyhradit atd...), ale i tak si myslím, že by jste u soudu měla obstát. I když v dnešní době...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 3. 2011 17:55
Dobrý den,
prosím o radu.
Mám uzavřenou nájemí smlouvu kde je stanoveno , že "nájemné je sjednáno dohodou stran a činí 4.000,- Kč/měsíc".
Zároveň je ve smlouvě uvedeno, že nájemné se každoročně zvyšuje o přírustek průměrného ročního indexu spotřebitelských cen.
Nájem je sjednán na dobu určitou (na 1 rok) a to do 28. 2. 2008, přičemž pokud nájemce řádně hradí nájemné, smlouva je automaticky prodloužena na další období.
Nájemné bylo vždy hrazeno řádně - v plné výši a v termínu. Nyní mi pronajímatel jednostranně oznamuje prodloužení nájemní smlouvy pouze o 1 rok, t.j. na dobu určitou a pouze za podmínky, že přistoupím na zvýšení nájemného téměř o 100%. Dle mého soudu nemá pronajímatel nárok na zvýšení v této výši, jelikož je to v rozporu s mojí nájemní smlouvou a zároveň, jelikož řádně hradím nájemné, předpokládám, že se mi automaticky smlouva prodloužila na další období a není třeba mého souhlasu s dvojnásobným nájemným, abych měla nárok na prodloužení nájemní smlouvy. Zvýšení nájemného mi bylo oznámeno dnes, 2. 3. 2011 s účinností k 1. 3. 2011. Prosím poraďte jak reagovat, s návrhem majitele samozřejmě nesouhlasím.
Děkuji předem za jakoukoli radu.
Sedláková