Invalidita 1 stupně

• (neregistrovaný)

3. 3. 2011 10:26

Dobrý den,

jsem po operaci, v průběhu PN mi byla přiznána Invalidita 1 stupně.
    Nyní bych měl nastoupit zpět do zaměstnání. S ohledem na náročnost pozice, kterou jsem zastával mi není lékařem doporučeno ji znovu vykonávat. Zaměstnavatel chce, abych na stejnou pozici nastoupil a začal ji ve stejném rozsahu, jako před operací vykonávat a nebo abych dal výpověď. V jiném případě dle jeho slov na něčem "dostane" a stejně mě přinutí dát výpověď. Mám právo žádat na přeřazení na jinou méně náročnou pozici. A může mi zaměstnavatel snížit základní mzdu v případě, že mě přeřadí. Z jeho strany jde o jediné: nechce mě, ale nechce mi dát výpověď, kterou bych já podepsal ( to jsem mu řekl ) z důvodu 3 měs. odstupného?
    Děkuji
    J.Jindra

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 3. 2011 10:34

Kara (neregistrovaný)

Re: Invalidita 1 stupně
      Doporučení lékaře nemá váhu. Zaměstnavatel by Vás měl poslat ke svému závodnímu lékaři, který buď vydá nebo nevydá posudek, podle kterého nesmíte dlouhodobě vykonávat sjednaný druh práce, jinak hrozí poškození zdraví. Teprve na základě tohoto posudku by byl povinen Vás převést do 15 dnů na jinou vhodnou práci, pokud by ji měl. Pokud ne, tak by Vám mohl dát výpověď podle § 52 písm. e, ovšem na odstupné nárok není, pokud Vaše invalidita nesouvisí s poškozením z práce (např. důsledek pracovního úrazu). Pokud Vás na základě toho posudku přeřadí na jinou vhodou práci, tak k ní se vztahuje i jiné mzdové ohodnocení. Pokud máte teď vydán mzdový výměr a nemáte mzdu smluvenou ve smlouvě, může Vám mzdu změnit i když budete dělat tu současnou práci.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).