Re: PRodej auta na úvěr
měli byste vyfakturovat kupujícímu alespoň zůstatek účtu 461 - to zaúčtujete 311 x 641, 343, ZC auta zaúčtujete 541 x 082 a poté vyřadíte z evidence 082 x 022, určitě máte nějakou trojhodohu mezi novým prodejcem, Vámi a úvěrovou společností a toto zaúčtujte interním dokladem 461 x 311.. pokud nebudete nic fakturovat, tak musíte účet 461 vynulovat jedině dodaněním - 461 x 668.... Dneska jsem zrovna toto probírala s dań. poradcem a takhle mi byl vysvětlen postup...
mě dneska klient také sdělil, že nebude nic fakturovat, takže jsem kontaktovala daňového poradce, jak to bude s DPH a za hodinku si budu volat pro odpověď, takže Vám ji se pak pisnu... :-))
Takže by to mělo být následovně:
jelikož je uzavřena pouze dohoda o převzetí dluhu, tak se musí auto nové firmě vyfakturovat (podívejte se na netu, za kolik se asi tak typ vašeho auto prodává),
vyfakturujete 311 x 641,343
můžete uplatnit 1/2 odpis 551 x 082
zbývající ZC proúčtujete 541 x 082
vyřadíte 082x 022
auto je majetkem v původní společnosti a vyřadit z evidence jej lze jen jeho vyfakturováním nebo darováním (ale z toho byste také hradila DPH)...
zbývající zůstatek na účtu 461 musíte zdanit (nelze odečíst oproti účtu 311), jelikož jste v roce 2010 obdrželi peníze od úvěrové společnosti, které jste měli splácet, ale vy je již splácet nebudete ani je nebudete vracet - takže 461 x 688...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 3. 2011 17:36
Dobrý den,
nemáte někdo zkušenost s prodejem auta na úvěr? Bylo pořízeno v loňském roce, DPH z celé částky bylo nárokováno a FU vyplaceno a teď po 6 měsících ho chce podnikatel prodat za splacenou část úvěru + DPH. Úvěr bude převeden se souhlasem uvěrové společnosti na nového majitele, který jej doplatí.
Můžu dát do nákladů zůstatkovou cenu? A co s nesplacenou částkou úvěru? Mám to dát do zdanitelných výnosů? A musím z toho odvést DPH? Nějak se v tom ztrácím.
Děkuji za odpověď