Re: SJM a DPH při rekonstrukci a pronájm
no přeci si nemohu uplatňovat v účetnictví DPH ze soukromých věcí....DPH si mohu uplatňovat z věcí, které mají nějakou ekonomickou činnost.....a když v domě manžel podnikající jen bydlí, ale nemá tam ani místo podnikání, tak nemůže opravy z domu uplatnovat DPH????
Re: SJM a DPH při rekonstrukci a pronájm
píše, že rekonstrukce je mimo jiné z důvodu vytvoření kanceláře pro manžela.
v dph - já si pronajmu nebytový prostor v domě rodičů, do majetku samozřejmě nejde, není můj, a když budu provádět rekonstrukce a nájemní smlouva mi to dovoluje, tak si dph uplatním. a nemusím tam mít ani sídlo, jen to prostě využívám k podnikání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 3. 2011 6:48
Manželé mají dům v SJM, manžel je podnikatel a plátce DPH. Manželka je jen zaměstnankyně ve státní správě. Dům chtějí rekonstruovat. Ze současných 3 bytových jednotek chtějí udělat:
-1 bytovou jednotku k pronájmu
-1 bytovou jednotu pro své bydlení
-1 nebytovou jednotku jako kanceláře manžela.
Lze si uplatňovat DPH z rekontrukce poměrem podlahových ploch k pronájmu (uvažují, že by to mohlo být také pronajímáno plátci jako kancelář) a prostor k podnikání manžela ku podlahovým plochám pro svoje bydlení (takže cca 2/3 z DPH)?
I když je dům v SJM a manželka není plátce, lze si z rekonstrukce uplatňovat DPH u manžela (daňová evidence na par. 9)?