Re: Paušál na auto
Můžete uplatňovat paušál na auto a zároveň DPH z nakoupených PHM - potom musíte mít nakoupené PHM zaúčtované jako nedaňový náklad, daňovým nákladem bude paušál. Upozorňuji, že pokud si uplatníte DPH u PHM musíte vést knihu jízd - kvůli průkaznosti uplatněného DPH.
aha, takže podle Vás lze u výdajů, které neslouží k dosažení, zajištění a udržení příjmů uplatnit DPH... tak to je tedy opravdu spásná myšlenka.... a na školení mi nic takového neříkali, ale jsou to zkušenosti :-)) Znám i pár případů, kdy paní účetní uplatnila DPH z nedaňových výdajů a při kontrole se majitel nestačil divit, kolik že to celkem po kontrole doplácel....
tak to se Vám pane Vladimíre velice omlouvám, brala jsem to jako "píchnutí"... a opravdu s tím mám (lépe řečeno moji noví klienti, kteří ke mě přešli poté, co jim předchozí účetní nárokovala DPH z nedaňových výdajů) velice špatné zkušenosti... Zrovna včera mi klient sdělil, že na DPH po kontrole doplácel celkem 150.000 Kč (za neoprávněné DPH + příslušenství), od pojištovny paní účetní sice obdržel nepatrnou částku, ale pojištovna mu také sdělila, že je posledním klientem, kterému šlo plnění z její smlouvy, jelikož ji museli ukončit smlouvu, protože měla spoustu plnění za své chyby.. jak mu bylo řešeno "nejednalo se o blboviny, ale paní účetní je BLBÁ", a od takovýchto raději "hodně daleko"....
Je potřeba si uvědomit, že spotřebované PHM jsou výdajem na dosažení, zajištění a udržení příjmů, a proto je možné si u nich uplatňovat odpočet DPH. V rámci "novinky" paušálu si můžete vybrat - buď do daňových nákladů paušál nebo doklady od PHM, tento výběr Vám však "neznemožňuje" uplatňování DPH :-) Je samozřejmostí, že u nákladů/výdajů, které nejsou vynaloženy na udržení, dosažení a zajištění příjmů se DPH uplatňovat nesmí. Ale tyto PHM byly vynaloženy na udržení.........příjmů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 3. 2011 22:49
Dobrý den, chtěla bych poradit, u plátce DPH jsem po celý rok uplatňovala benzín a ted jsem zjistila že paušálem by to měl výhodnější. Mohu uplatnit paušál za auto? Bylo mi porazeno, abych celkové výdaje které jsem po celý rok uplatňovala nepočítala do konečných výdajů na konci roku a uplatnila paušál. Ale myslím že je to nesmysl, protože bych nárokovala odpočet DPH a zároveň uplatnila paušál. Podle mého bych měla udělat dodatečná přiznání k DPH kde bych vymazala PHM a pak bych mohla nárokovat paušál.