Pracovní smlouva na dobu určitou

• (neregistrovaný)

6. 3. 2011 12:04

Dobrý den,
    nastoupila jsem od nového roku do nového zaměstnání. Pracovní pozice se uvolnila z důvodu, že pracovnice odešla na mateřskou dovolenou. Zatím mám pracovní smlouvu na dobu určitou, na 1 rok.
    Jak dlouho mi může zaměstnavatel smlouvu na dobu určitou řetězit?
    V mé pracovní smlově není uvedeno, že jsem tam jen jako zástup.
    Zaměstnavatel je toho názoru, že mi může psát smlouvu na dobu určitou po ukončení této současné smlouvy ještě po dobu dalších dvou let (celkem tedy 3 roky řetězení smlouvy). Jsem názoru, že po dvou letech odpracovaných u tohoto zaměstnavatele musím dostat smlouvu na dobu neurčitou (celkem tedy jen 2 roky řetězení smlouvy na dobu neučitou) Jaká varianta je skutečně správná?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 3. 2011 13:22

pája

Re: Pracovní smlouva na dobu určitou
      může Vám ji prodlužovat na dobu CELKEM 2 roky, žádné tři. zda pak smlouvu změní na dobu neurčitou nebo uzavře s Vaším souhlasem novou na neurčito, záleží na zam-teli. Pokud by to udělal, jakpíšete, tak po CELKEM 2 letech v případě, že budete pracovat nadále, se má za to, že PP byl uzavřen na dopbu neurčitou.

• 6. 3. 2011 13:37

jvobo (neregistrovaný)

Dobrý den, řídíte se zřejmě § 39, odst.2 Zákoníku práce. V odstavci 3/b se ale píše, že ustanovení odst.2 se NEVZTAHUjE na případy, kdy dochází k PP na dobu určitou: b/z důvodu náhrady dočasně nepřítomného zaměstnance na dobu překážek v práci na straně zaměstnance.
      Já osobně bych to ovšem i tak do smlouvy jako důvod uvedla a tím blíže specifikovala, aby bylo vše jasné, pro případný spor.

• 6. 3. 2011 13:40

pája

co to má znamenat? Tazatelka jasně píše, že má PS na 1 rok, žádný zástup jako důvod v PS není uveden, tak co sem pletete b) náhradu, to s tím nemá co dělat.

• 6. 3. 2011 14:06

jvobo (neregistrovaný)

to máte pravdu, měla jsem více rozepsat, jak jsem to myslela. Tento případ ještě může nastat, pokud ji zaměstnavatel udá tento důvod na druhý rok trvání PP. Jinak ano, tak jak to psala paní, má pravdu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).