Re: začátek podnikání
Nahlásit - ano, pokud jste při registraci živnosti nepověřil ŽÚ, aby to udělal za Vás - jednotný registrační formulář.
Platit zálohy - ne, v prvním roce podnikání na vedlejšák zálohy platit nemusíte.
Náklady procentem můžete, i když jste plátce DPH. (upřímně řečeno - vedla bych kromě evidence DPH i jednoduchou evidenci příjmů a výdajů, protože ne vždycky, a v prvním roce podnikání obzvlášť, musí být výdaje paušálem výhodnější než DE, a to se ukáže až na konci roku).
Pořídit vůz a nárokovat DPH - ano, pokud ten vůz bude v obchodním majetku.
Hezký večer
Dekuji za jasne odpovedi. Jeste bych využila vasich znalostí.
Pokud jste z brna muzeme se domluvit i na placene konzultaci,nerada bych neco zanedbala.
Jde mi o to, že asi budeme mít prodlevu mesic mezi pridelenim ica a datem od kdy se staneme platem dph.
Dle parag. 79 si muzu uplatnit odopocet 12 mesicu i pred registraci, pokud to je obch. majetek. tzn., ze napr notebook, telefon atd... kdyz budu mit fa s mym ic, v evidenci majetku. Jde to i u N pausalem ? A jeste mi neni jasne jak je to se sluzbou. tam nechapu jak muzu mit sluzby v obch. majetku ? napr. internetove pripojeni si muzu take zpetne uplatnit, pokud budu mit uzavrenou smlouvu uz na ic nebo to nelze ? Nebo o jake sluzby se jedna ? nejake pravni poradenstvi ? tomu nerozumim
Vozidlo - odpočet DPH - budete používat vozidlo POUZE a při případné kontrole z FÚ prokazatelně pro podnikatelské účely? Pokud ne, tak si nemůžete uplatnit celý odpočet DPH (viz.novela ZDPH od 1.4.2011)
Obchodní majetek - doporučuji přečíst
http://www.jtpunion.org/spip/article.php3?id_article=2042
Služby k odpočtu DPH při změně režimu - ocenitelná práva v evidenci, např. patenty, autorská práva,..
NE již spotřebované služby, jako např. telefony, spotřeba el.energie,..
Proč budete mít prodlení v registraci k DPH?
>>>Pořídit vůz a nárokovat DPH - ano, pokud ten vůz bude
>>>v obchodním majetku.
>>>
>>>Hezký večer¨
>>Dekuji za jasne odpovedi. Jeste bych využila vasich
>>znalostí.
>>Pokud jste z brna muzeme se domluvit i na placene
>>konzultaci,nerada bych neco zanedbala.
>>Jde mi o to, že asi budeme mít prodlevu mesic mezi
>>pridelenim ica a datem od kdy se staneme platem dph.
>>Dle parag. 79 si muzu uplatnit odopocet 12 mesicu i
>>pred registraci, pokud to je obch. majetek. tzn., ze
>>napr notebook, telefon atd... kdyz budu mit fa s mym
>>ic,
>>v evidenci majetku. Jde to i u N pausalem ? A jeste
>>mi neni jasne jak je to se sluzbou. tam nechapu jak
>>muzu mit sluzby v obch. majetku ? napr. internetove
>>pripojeni si muzu take zpetne uplatnit, pokud budu
>>mit
>>uzavrenou smlouvu uz na ic nebo to nelze ? Nebo o
>>jake
>>sluzby se jedna ? nejake pravni poradenstvi ? tomu
>>nerozumim
>
>Vozidlo - odpočet DPH - budete používat vozidlo POUZE
>a při případné kontrole z FÚ prokazatelně pro
>podnikatelské účely? Pokud ne, tak si nemůžete uplatnit celý
>odpočet DPH (viz.novela ZDPH od 1.4.2011)
>
>Obchodní majetek - doporučuji
>přečíst
>http://www.jtpunion.org/spip/article.php3?id_article=2042
>
>Služby k odpočtu DPH při změně režimu - ocenitelná
>práva v evidenci, např. patenty, autorská práva,..
>NE již spotřebované služby, jako např. telefony,
>spotřeba el.energie,..
>
>Proč budete mít prodlení v registraci k DPH?
no protoze jsme si nejdriv rikali, ze nebudeme platci, ale ted jsme se rozhodli pro registraci. budeme mit i rek. sluzby ze zahr. ,tak by nas to stejne neminulo.
ok, ohledne toho auta, asi bude i k soukr. ucelum a tudiz i kraceni. Ale jak si mam hned, kdyz vuz poridim, stanovit kolik bude soukr. a kolik sluz., abych vedel jak kratit dph ?
dekuji za vysvetleni tech sluzeb a jdu si precit odkaz.
diky moc za rady
>
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
6. 3. 2011 21:17
Dobry vecer,
začínám podnikat na ŽL, jsem zároven i zaměstnanec, plat nad minim. mzdu. Otazka zni, zda se musim nahlásit ihned na SP a ZP a začít platit nějaké min. zálohy, i kdyz jsem zamestnanec na HPP.
další otázka je zda si můžu na uplatňovat náklady procentem a zaroven byt platcem DPH a uplaňovat odpočet Dph u přijatých plnění ? to bych vedl pouze evidenci dokladu pro účely DPH ?
mohl bych si pořídit i vůz a nárokovat dopočet DPH plný, i kdyz bych mel zivnost jako vedlejsí příjmy ?