Doplatek RZ jako příjem pro exekuci?

• (neregistrovaný)

7. 3. 2011 9:57

Prosím o radu, zda doplatek z ročního zúčtování daní se počítá do čistého příjmu k výpočtu srážek ze mzdy na základě exekučního příkazu.
    Vzhledem k tomu, že pán má odpočet na manželku a dodatečné studium dcery, jde o poměrně velkou částku doplatku na RZ. Tak nevím, zda mu to mám počítat do čisté mzdy a srazit z toho exekuci nebo nepočítat a konečně jednou bude mít pán doma hody. :-)
    Předem děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 3. 2011 15:58

Líba (neregistrovaný)

Re: doplatek RZ jako příjem pro exekuci?
      Přeplatek daní se počítá, bonus na dítě se nepočítá. Jestli chce mít hody, ať si podá daňové přiznání a nežádá o RZD.

• 7. 3. 2011 16:08

PK (neregistrovaný)

Děkuji za váš názor. Máte to nějak písemně doložené. Mě se dostalo do ruky vyjádření JUDr. Bořivoje Šubrta a ten tvrdí, že "přeplatek na dani v rámci jejího ročního zúčtování není příjmem, z něhož se zaměstnanci provádí srážky ze mzdy. Okruh těchto příjmů je taxativně vymezen v § 299 občanského soudního řádu a z jiných příjmů srážky provádět nelze".
      Tak opravdu nevím, co si mám vybrat.

• 7. 3. 2011 19:34

Líba (neregistrovaný)

To je těžké, JUDr. Bořivoj Šubrt má vždycky jiné názory než všichni okolo.
      "§ 277
      (1) Srážky se provádějí z čisté mzdy, která se vypočte tak, že se od mzdy odečte záloha na daň z příjmů...."
      Podle mne, když se jedná o přeplatek, tak se tam ta daň z příjmů přičte.

Ovšem já své názory publikuji jen zde a naprosto zadarmo. Třeba se vám ozve ještě někdo další a vy se rozhodnete sama.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).