FO nepodnikatel - daně

• (neregistrovaný)

7. 3. 2011 17:56

Dobrý den,

chtěla bych poprosit o radu. V roce 2009, jsem zdědila nějaké pozemky (děda zemřel v 2009)část pozemků je pronajímána za cca 10500, než se vše vyřešilo byl rok 2010 a v tomto roce mi zpětně bylo doplaceno nájemné za rok 2009 a koncem roku nájem za rok 2010, překročila jsem tedy nejspíš hranici 20tis, pro danění, nebo nemusím, když první platba je za rok 2009 a jen díky průtahům dědic.řízení. Nejsem podnikatel, jen zaměstnanec. Děkuji za radu

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 3. 2011 18:18

M. (neregistrovaný)

Re: FO nepodnikatel - daně
      Vy budete danit příjem a ten jste obdržela až v roce 2010 - takže zdaníte obě částky v roce 2010. A stejně si myslím, že pokud pronajímáte pravidelně, nejedná se o příležitostný příjem, ale příjem § 9 z pronájmu. Pokud jste zaměstnanec, tak byste nemusela podávat přiznání, kdyby příjem nebyl vyšší než 6 000 Kč.

• 7. 3. 2011 18:46

hharr (neregistrovaný)

Děkuji. Ještě se tedy pro jistotu zeptám, příjem zdaním dle &9 a mohu si tedy uplatnit 30% paušální výdaje? Nejsem daňař a tento problém řeším první rok, děkuji za pomoc.

• 7. 3. 2011 18:56

M. (neregistrovaný)

Taky nejsem daňař ;-) - ale určitě nebrání nic tomu uplatnit výdaje ve výši 30% z příjmů. Přeji hezký den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).