Re: Sleva na manželku - jak prokázat?
Děkuji. Ještě jsem se chtěla zeptat, v jednom měsíci uplatňovali slevu na děti oba, manžel i manželka (ne jejich chybou), dělá se s tím něco? Každému dělám přiznání, ve kterém uvádím, kolik měsíců byly děti uplatňovány a úhrn vyplacených bonusů, to stačí, ne? Děkuji.
No, zas tak jednoduché by to být nemělo.... ale myslím, že když to vyřešíte takhle, tak by kvůli jednomu měsíci nic řešit nemuseli. Samozřejmě, že by se to mělo jednomu z manželů přepočítat, vyšla by jiná daňová záloha, atd. Mám za to, že pokud to přepočítáte až v ročním zúčtu a bude to již správně, u jednoho z nich by poté mohl vyjít doplatek na dani.... tady se omlouvám, ale nikdy jsem to řešit nemusela :O
Teď to zkouším přepočítat, dělám to tak, že do přiznání píšu počet měsíců, kdy měla podložené, že uplatňuje, tj. 3 měsíce (10-12/2010), místo 4 měsíců, co má napsané v potvrzení, a vyšlo mi, že má doplácet. Myslím, že to má být správně právě ty 3 měsíce, je to tak? Děkuji
Já myslím, že ne, že by FÚ mělo stačit, že jsem napsala 3 měsíce, protože na potvrzení má úhrn vyplacených bonusů za 4 měsíce a podle těch 3 měsíců má být nižší. V přiznání se to všechno opraví. Názorně:
- potvrzení o zdanitelných příjmech: 4 měsíce, vyplacené bonusy 10.517 Kč (3 děti)
- v přiznání: 3 měsíce, 3 děti, řádek 72 (bonus má být) = 8.703 Kč, řádek 76 (úhrn vyplacených bonusů podle potvrzení o zdan. příjmech) = 10.517 Kč, řádek 77 (rozdíl na daň. bonusu) = 1.814 Kč, zbývá doplatit 1814 Kč (tato částka se má zaplatit finančáku). Teď mě akorát napadá, zdá se mi, že jsem někde četla, že se rozdíly na těch daňových bonusech finančáku nevrací, nebo je to blbost?
Když jsou splněny podmínky, že příjem je aspoň 48 tis. (myslím), že si může měsíčně uplatňovat bonusy, a když mu náhodou při RZ vyjde, že by měl něco vracet, nevrací to. Tak to není? Můj mail: andelice@centrum.cz. Přečtu si to zítra, teď už musím jít spát :-( Děkuji moc za rady :-)
Aha. Manžel si na ni uplatní ale slevu na manželku (její příjem nepřesahuje 68 tis. - teď mě napadá, mám už v tom guláš, do příjmu 68 tis. se připočítávají i ty vyplacené bonusy z řádku 13 potvrzení o zdan. příjmech nebo jenom úhrn příjmů z řádku 1? už asi vidím ve všem všechno složitě, ale už jsem z toho nějaká zmatená), to by ale nemělo vadit, ne? Vrátím to teda té manželce, ať to dá účetní do pořádku a pak vystaví nové potvrzení a až pak si manželka udělá přiznání? Co když to bude třeba v dubnu? Jo, a ještě jsem se chtěla zeptat, když to ta účetní bude opravovat, té manželce ten bonus bude postupně ztrhávat ze mzdy?
Bude muset vrátit, vždyť ho jako rodina dostali 2x ne? Má v tom vinu účetní, neměla jí ho přiznávat, ale chcete, aby to zaplatila za tuhle paní? Přiznání si paní udělá sama, paní účetní jí po opravě vystaví nové potvrzení a můžete podat DP. Jen na to máte 3 roky, nemusíte pospíchat do konce března....
Děkuji. A nevadí, že teď manžel na ni uplatní slevu na manželku, když si manželka přiznání udělá až třeba příští rok (do těch 3 let)? Nemělo by to vadit, ne? Manželka měla hrubý příjem za rok 2010 necelých 63 tis., vyplacené daň. bonusy 10,5 tis., takže si ji uplatnit může, ne? A s tím manželčiným přiznáním bude teda nejlepší, když to vrátí účetní, ať to opraví, a pak jí vystaví nové potvrzení, na jehož základě si pak udělá do 3 let přiznání, ano? A nebude lepší, když jim to udělám naráz, nebude se to vracet účetní, ale zúčtuju jí ty bonusy v přiznání teď?
Nemůžete, chyba je v zaměstnání, jim přijde kontrola a oni musí opravit svou chybu!! Oni budou možná pokutováni, že odvedli menší daň do státního rozpočtu za své zaměstnance. Požadovala paní účetní na té paní potvrzení, do kdy uplatnil bonus její manžel? Bez tohoto potvrzení nemůže začít bonus vyplácet....
Bez tohoto
>potvrzení nemůže začít bonus vyplácet....
Případ podobný
Manžel zaměstnaný, uplatňuje slevy a bonusy na děti. Manželka OSVČ.
Mzdová účetní zaměstnavatele manžela při podpisu prohlášení poplatníka daně pro rok 2010 nechtěla potvrzení zaměstnavatele manželky (vzhledem k tomu, že manželka je OSVČ). V 4.Q 2010 byla manželka vedle podnikání ještě zaměstnaná. Zaměstnanec to zaměstnavateli v roce 2010 neoznámil. Jak měla vědět mzdová účetní, že si má vyžádat potvrzení zaměstnavatele manželky, že neuplatňuje slevy a bonusy na děti?
Řešení?
>Bez tohoto
>>potvrzení nemůže začít bonus vyplácet....
>
>Případ podobný
>Manžel zaměstnaný, uplatňuje slevy a bonusy na děti.
>Manželka OSVČ.
>Mzdová účetní zaměstnavatele manžela při podpisu
>prohlášení poplatníka daně pro rok 2010 nechtěla potvrzení
>zaměstnavatele manželky (vzhledem k tomu, že manželka
>je OSVČ). V 4.Q 2010 byla manželka vedle podnikání
>ještě zaměstnaná. Zaměstnanec to zaměstnavateli v roce
>2010 neoznámil. Jak měla vědět mzdová účetní, že si má
>vyžádat potvrzení zaměstnavatele manželky, že
>neuplatňuje slevy a bonusy na děti?
>Řešení?
Manželka nastoupila do nové práce a pokud požadovala bonusy, měla si JEJÍ mzdová účetní vyžádat od manželovy účetní potvrzení, že manžel nepobírá. Nedostala by ho, protože manžel pobíral...Jinak bych chtěla i od OSVČ manželky, že nebude uplatňovat své děti v DP čestné prohlášení....víc už dělat nemůžete a je to na nich...
>
Aha, takže to musí opravit účetní. Děkuji. Účetní právě nepožadovala vůbec nic. Děti účetní sama začla uplatňovat, protože než ta manželka odešla na mateřskou se 3. dítětem, ty 2 děti v práci uplatňovala. Až když ta manželka ve mzdě viděla, že má děti uplatněné, řekla účetní, že děti uplatňuje manžel, tak jí je přestala uplatňovat (od další mzdy, což bylo od dubna, takže měla dost času to opravit).
Manžel si ale slevu na manželku teď uplatnit může, ne?
Nezajímala se. Ona je celkově nějaká divná. To potvrzení už jednou opravovala a teď ho napsala stejně blbě, je v něm uvedené, že v tom březnu 2010 byly uplatňovány 3 děti, přitom podle výplatní pásky byly uplatněny jenom 2. Děkuji, vrátíme jí to, ať si to opraví, tudíž té manželce to bude asi nějak srážet ze mzdy. Manželka měla akorát příjmy ze zaměstnání těch 63 tis. a to je všechno. No, a ten daňový bonus 10,5 tis., ale ten se podle mě do těch 68 tis. nepočítá, že? Děkuji za rady
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 3. 2011 20:44
Dobrý večer, chci se zeptat, co mám dát jako potvrzení o tom, že manželka nedosahuje 68 tis. (manžel si chce na ni uplatnit slevu)? Do září 2010 byla na rodičáku, pak nastoupila do práce, hrubý příjem za rok 2010 nečiní 68 tis., brala přídavky na děti (ty se ale do příjmů nepočítají). Mám dát jako potvrzení o tom, že nedosáhla 68 tis., to potvrzení o zdanitelných příjmech (kopii), co má ze zaměstnaní, nebo má dát čestné prohlášení, že nedosáhla 68 tis.? Děkuji