Re: Účtování u dodatečného DPH
V dokladech v roce 2008 a 2009 jsem to opravila...jenže přiznání už se neměnilo... v roce 2010 to vlastně nevstoupilo do Počátečního stavu DPH...mám to tedy proúčtovat na 701/343000, abych to dostala do počátečního stavu? nebo je to hloupost?...
Nenačetla jsem znovu počáteční stavy...nenapadlo mě to. Takže to mám přidat k počátečnímu stavu, že?
Jak k počátečnímu stavu roku 2009 tak i k 2010, jestli to chápu dobře...moc děkuji, to mě vůbec nenapadlo...myslela jsem si, že když to nemusím opravovat v přiznání k dani PO, tak už to nemusím řešit. Opravné DPH jsem poslala, ale nenačetla jsem znovu PS.
Máme Money S3... :) máte určitě chytřejší programy :) Jednalo se o účty za šrot. Celkovou hodnotu jsem dala do výnosů, ale pak jsem zjístila, že z toho musím odvést DPH. Samozřejmě se mi mírně změnil nákladový účet, ale jinak si myslím, že žádné jiné se nerozhodily...
>>>>>>>Dobrý den, prosím o radu, v roce 2010 jsem podávala
>>>>>>>dodatečné přiznání DPH k roku 2008 a 2009. Šlo o
>>>>>>>vlastní
>>>>>>>daňovou povinnost.
>>>>>>>Úhradu jsem zaúčtovala 343200 (anal.evidence)/221.
>>>>>>>K 31.12.2010 mi na 343 nemá tato daň. povinnost
>>>>>>>zůstat, protože je již uhrazena. Jak prosím účtujete
>>>>>>>vy?
>>>>>>>Předem moc děkuji.
>>>>>>
>>>>>>V dokladech v roce 2008 a 2009 jsem to
>>>>>>opravila...jenže přiznání už se neměnilo... v roce
>>>>>>2010 to vlastně
>>>>>>nevstoupilo do Počátečního stavu DPH...mám to tedy
>>>>>>proúčtovat na 701/343000, abych to dostala do
>>>>>>počátečního
>>>>>>stavu? nebo je to hloupost?...
>>>>>
>>>>>Pokud jste to opravila v dokladech 2008 a 2009, tak
>>>>>jak je možné, že vám to nevstoupilo do počátečního
>>>>>zůstatku účtu 343?
>>>>
>>>>Nenačetla jsem znovu počáteční stavy...nenapadlo mě
>>>>to. Takže to mám přidat k počátečnímu stavu, že?
>>>>Jak k počátečnímu stavu roku 2009 tak i k 2010,
>>>>jestli
>>>>to chápu dobře...moc děkuji, to mě vůbec
>>>>nenapadlo...myslela jsem si, že když to nemusím
>>>>opravovat v
>>>>přiznání k dani PO, tak už to nemusím řešit. Opravné
>>>>DPH jsem
>>>>poslala, ale nenačetla jsem znovu PS.
>>>
>>>Nevím, v jakém SW děláte, a Vy jste nám to ani
>>>neprozradila :-) V našem SW by se to aktualizovalo
>>>automaticky. Předpokládám však, že kromě 343 máte
>>>špatně i jiné
>>>účty. Jakou opravu PŘESNĚ jste v těch minulých letech
>>>dělala?
>To snad nemyslíte vážně. Nemůžete opravovat v
>účetnictví minulých let!!!!! Celou opravu musíte zaúčtovat v
>době, kdy ji provádíte.
Chápu... :) děkuji za vysvětlení. Můžete mi říct, jak to mám v roce 2010 zaúčtovat? Stále se vracím k původnímu dotazu...asi se mnou máte nervy, omlouvám se, ale nemám v účetnictví velké zkušenosti...začala jsem ho dělat hned po střední a proto se k vám obracím o pomoc...nezlobte se...
Zkusím poradit všeobecně. Tam, kde jte opravovala v roce 2008 a 2009 vraťte vše zpět, tak, ať sedí na Původní přiznání. V roce 2010 zaúčtujte zapomenuté doklady nákladové a výnosové proti účtu 431 (pokud již máte rozděleno, tak 428 nebo 429) základ daně a ostatní učty klasicky 343,311,321...
Pokud jste původně celou hodnotu dala do výnosů a později jste k tomu doúčtovala DPH, tak se vám měly snížit i ty výnosy! Což znamená, že pokud jste to minulé období neměla ještě uzavřené, měla jste zaúčtovat ten rozdíl na 343 proti příslušnému účtu 6xx. V dalším roce by se o příslušný rozdíl změnil účet 431. Nechápu ale, proč píšete, že se vám mírně změnil NÁKLADOVÝ účet, tj. účet 5xx :-)
V minulých letech jste účtovala např. 211/648 120,- tržba za odpady bez DFPH
Nikde už nic neměňte a v období, kdy jste zaplatila dodatečné DP k DPH účtujte:
648 Nedaňový MD 120,-
648 Nedaňový D 100,-
343 DPH D 20,-
Budete mít rozdíl, tedy 20,- Kč nedaňově snížený výnos a nic víc....srovnáte DPH, které jste odvedla dodatečnými přiznáními a bude.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 3. 2011 8:46
Dobrý den, prosím o radu, v roce 2010 jsem podávala dodatečné přiznání DPH k roku 2008 a 2009. Šlo o vlastní daňovou povinnost.
Úhradu jsem zaúčtovala 343200 (anal.evidence)/221.
K 31.12.2010 mi na 343 nemá tato daň. povinnost zůstat, protože je již uhrazena. Jak prosím účtujete vy? Předem moc děkuji.