Re: jak vést podnikání - papírování
Máte dvě možnosti, buď vést Peněžní deník a hezky tam pořídit doklad za dokladem, rozdělit daňové a nedaňové výdaje případně i příjmy, hezky vysčítat, udělat křížovou kontrolu a z toho pak daňové přiznání.
Nebo vést evidenci jen příjmů a z nich uplatnit výdaje procentem a pak to celé použít pro DP.
Záleží co je pro Vás výhodnější
Děkuji vam za odpoved, jsem zacatecnik.
Mam faktury vydane, prijmove doklady, faktury za telefon a vypisy z bu. ted jen premyslim, kde zjistim, co je danove a co ne.
Poridili jsme si program, ale nejprve bych se do toho potrebovala vice dostat.
Teda Wendy, já smekám. Základy DE na 5 řádků a je tomu rozumět!
:-))) děkuji za uznání, pobavila jste mě. To víte léta praxe a skoro lítost nad tazatelkou, která žije v sladké nevědomosti a čtrnáct dní před přiznáním bude shánět co je a není daňový náklad:-))) Betttty doporučuji aslespon pro letošek, spojit se s nějakou účetní, která Vám to bude ochotná i ve Vašem programu pořídit, jinak to vidím na docela velký průšvih a mohlo by to být velmi drahé na pokutách od FÚ. Odkud jste? Nabízím pomoc www.vaclavahavlatova.cz
Někdy (možná většinou) bývá pro OSVČ výhodnější uplatnit výdaje procentem než skutečné. Takže bych radila, pokud za rok 2009 také uplatnil % nebo podniká až od 2010 : Nejprve zjistěte, jaké % by mohl uplatnit (podle druhu živnosti buď 80%, 60% atd.). Pak posčítejte všechny výdaje, které Vám dal (zatím se nezabývejte tím, které jsou daňové a které ne). Pokud takto posčítané výdaje Vám dají menší částku než vypočítané procento z příjmů, pak uplatněte výdaje procenty a výdajové doklady jen uschovat pro sebe. Pokud posčítané výdaje dají větší částku než příslušné výdaje procentem, pak se dá uvažovat o tom, že raději uplatníte skutečné výdaje a pak by bylo potřeba prozkoumat ty výdajové doklady, které z nich je možné dát do daňových (třeba všechny, třeba jen část, protože je možné, že Vám tam dal nějaký doklad na koupi něčeho, co s podnikáním nesouvisí). A po tomto rozlišení znova porovnat, zda daňové výdaje pořád ještě dělají větší částku než výdaje procentem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 3. 2011 10:22
Dobrý den,
mám zpracovat papíry pro svého bratra. Mám v rukou doklady za minulý rok - faktury, bankovní výpisy atd.
Nevím z jaké strany se do toho pustit, a co s tím dělat.
Je to OSVČ, není plátce DPH.
Potřebuji to zpracovat, abychom mohly podat přiznání za rok 2010 do konce měsíce.
Poradí mi někdo?
Děkuji.