Re: zamotaný případ - majetek - auto
a ste si tedy jistá, že nejde o leasing nebo prodej na splátky ? Byl tedy přijat úvěr - jak toto bylo zaúčtováno , daňově či nedaňově?Kdyby to byl klasický úvěr, tak příjem nedaňově a splátky jistiny taky, splátky úroků daňově , ale to asi víte. Mohlo se hned začít odepisovat. asi bych si zpětně vypočítala na každý rok odpisy, jestli to třeba nevyjde přibližně stejně jako součet splátek, které se daly do výdajů..a v tom případě bych si odpisy asi neuplatnila.. probrala bych to s majitelem, jestli to chce mít v pořádku a zpetne nejak spravovat , navrhla možnosti reseni a on musi rozhodnout
Dobrý den,
>zkusím ve stručnosti popsat:
>fyz. osoba vedoucí DE - pořízené auto na úvěr v
>11/2006 (faktura na firmu, zajištěno formou úvěru) - účetní
>dávala měsíční splátky úveru (jistina,
>úroky,pojištění) do výdajů (výdaje na dosažení, zajištění a udržení
>příjmu), auto nebylo odepisováno, byly uplatňovány PHM
>atd. Nenašla jsem kartu majetku, nebyly odpisy apod.
>Převzala jsem účetnictví - budu řešit přechod z DE na
>účetnictví.
>Jak postupovat v případě auta zařazení,
>oprávky........- úvěr se ještě splácí, do nákladů od roku 11/2006
>putovaly veškeré splátky úvěru.
>Prosím velmi o pomoc, čím více o tom přemýšlím, tím si
>to asi více komplikuju.
>děkuji
Určitě úvěr, podle mne špatně v peněžním deníku (vedený ručně, nelze v něm hledat jinak, než procházet stránku po stránce) přímo do nákladů, v daňovém přiznání auto v majetku neuvedeno. Mám k dispozici pouze předchozí rok, a to dle peněžního deníku, jak jsem již psala - celá měsíční splátka do nákladů/výdajů. Když to vyjádřím blbě - potřebuji jednoduché a správné řešení.
Už jsem přišla na více chyb, jezdím se radit a stojí mě to vlastní čas a peníze, nabídka nějaké náhrady od zaměstnavatele žádná, zvykl si a považuje to už tak nějak asi za samozřejmost.
Začíná mě mrzet, že jsem vzala takový chaos, ale dopředu jsem netušila. Teď nehodlám nadělat další škody, tak prosím o radu, nechci položit tužku a jít, jako předchozí účetní.
děkuji
no nezávidím vám, ale myslím, že co bylo v minulých letech vám nikdo vyčítat nemůže, hlavně od te´d dělat vše správně. Hlavní problém tedy asi máte se zařazením auta. Já bych to brala jako že do roku 2010 bylo odepsáno ( 5 let). jestli ještě děláte rok 2010 , uplatnila bych odpis a od roku 2011 bych auto brala jako plně odepsané. Neriskovala bych uplatňovat odpisy celé znovu, kdo ví , třeba je nějak podivně uplatňovali. Založila bych kartu pokud možno zpětně se zařazením 2006, tam zapsala i odpisy (v případě nějakých problému s Fú je budete mít snad k dobru,až přijdou na ty splátky úvěru-jistiny nebo na jiný problém)
V každém případě bych majitele důrazně upozornila, že jste nepřevzala účetnictví v pořádku, ale že uděláte vše pro to abyste to dala do pořádku a že nehodláte nést odpovědnost za chyby minulých let. :)
>
>Určitě úvěr, podle mne špatně v peněžním deníku
>(vedený ručně, nelze v něm hledat jinak, než procházet
>stránku po stránce) přímo do nákladů, v daňovém přiznání
>auto v majetku neuvedeno. Mám k dispozici pouze
>předchozí rok, a to dle peněžního deníku, jak jsem již psala -
>celá měsíční splátka do nákladů/výdajů. Když to
>vyjádřím blbě - potřebuji jednoduché a správné řešení.
>Už jsem přišla na více chyb, jezdím se radit a stojí
>mě to vlastní čas a peníze, nabídka nějaké náhrady od
>zaměstnavatele žádná, zvykl si a považuje to už tak
>nějak asi za samozřejmost.
>Začíná mě mrzet, že jsem vzala takový chaos, ale
>dopředu jsem netušila. Teď nehodlám nadělat další škody,
>tak prosím o radu, nechci položit tužku a jít, jako
>předchozí účetní.
>děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 3. 2011 12:34
Dobrý den,
zkusím ve stručnosti popsat:
fyz. osoba vedoucí DE - pořízené auto na úvěr v 11/2006 (faktura na firmu, zajištěno formou úvěru) - účetní dávala měsíční splátky úveru (jistina, úroky,pojištění) do výdajů (výdaje na dosažení, zajištění a udržení příjmu), auto nebylo odepisováno, byly uplatňovány PHM atd. Nenašla jsem kartu majetku, nebyly odpisy apod.
Převzala jsem účetnictví - budu řešit přechod z DE na účetnictví.
Jak postupovat v případě auta zařazení, oprávky........- úvěr se ještě splácí, do nákladů od roku 11/2006 putovaly veškeré splátky úvěru.
Prosím velmi o pomoc, čím více o tom přemýšlím, tím si to asi více komplikuju.
děkuji