OSVČ a zaměstnání manžela

• (neregistrovaný)

8. 3. 2011 15:49

Dobrý den,
    můžu jako osvč zaměstnat svou manželku? Pokud ne, kde se dočtu více?
    Děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 3. 2011 15:55

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: OSVČ a zaměstnání manžela
      ZP. Jako FO nemůžete manželku zaměstnat, ale mlůžete na ni rozdělit příjmy a výdaje - může být tzv. spolupracující osoba.

• 8. 3. 2011 16:23

L. (neregistrovaný)

Děkuji moc. Pak mám další otázku. Pokud jsem nevědomky svoji manželku zaměstnal a z příjmů za ni odváděl SP a ZP, je nějaká možnost jak tyto peníze dostat zpět?
      Děkuji

• 8. 3. 2011 16:32

JiřinaH. (neregistrovaný)

Nevím,jestli V8m správně odpovím, ale kdybyste měl víc zaměstnanců, ztratilo by se to v odvodech. Myslím tím, že byste musel všechno přes výplatní pásku srazit,( v hrubých mzdách celkem), tím se sníží odvody z toho zaplacené. Tak se to dělá normálnšě pokud je něco vyplaceno neoprávněně.Musí to projít mzdami . Kdybyste ale neměl jiné zaměstnance , můsel byste žádat sociálku i zdravotku o vrácení a zdůvodňovat proč.
      Já si myslím, že pokud pracovala, nárok na mzdu jí vznikl. Vy jste "jen" porušil zákoník práce. Za to je pokuta. To je spíš otázka pro právníka, protože by se asi na to díval jinak- jestli vůbec vznikl pracovní poměr.
      Když to nebudete řešit, tak je pojištěná,to jí nikdo nevezme a co se týká porušení ZP, kde není žalobce není soudce.

• 8. 3. 2011 16:34

L. (neregistrovaný)

Mnohokrát Vám děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).