Daň.úleva z úroků stav.sp. vs.trvalé byd

• (neregistrovaný)

8. 3. 2011 16:56

Letos na finančáku měli vytáčky k mému snížení daň.základu pomocí úroků ze stav.úvěru a to, že uvádím v daň.přiznání trvalou adresu, která není stejná viz smlouva pro stav.úvěr(zřejmě). Ještě jsem k tomuto nečetl žádné výhrady, papír stav.spořitelny je pravý, byt mám již na sebe(katastr) a že jsem hlášen jinde by neměl být problém a když tak u stav.spořitelny. S mou paní správcovou daně jsem měl už loni drobné spory a také nakonec couvla, jestli je to jenom bububu. Nyní tím, že v trvalém bytě bydlí blízká příbuzná, že příští rok to bude stejné, ať se tedy přehlásím na adresu ze smlouvy o st.úvěru. Vůbec hlášky typu tohle má nevezmu, můžete mít 10 bytů aj. mě překvapují, snad se pracuje v regulích zákona a ne, jak který správce daně to vidí. Má tedy s tou adresou trvalou versus ve smlouvě stav.úvěru pravdu či nikoliv?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 3. 2011 17:01

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: daň.úleva z úroků stav.sp. vs.trvalé
      POdle § 15 zdp prokazujete, že užíváte k vlastnímu trvalému bydlení. Podle FÚ se prokážete tím, že tam máte trvalý pobyt.
      Trvalé bydlení a trvalý pobyt jsou dvě různé věci, jinak by to v zákoně bylo rovnou jako trvalý pobyt. Musíte to "nějak" prokázat.Bohužel zatím co FÚ a jiná "paní", tak jiný výklad.

• 8. 3. 2011 17:11

yanez (neregistrovaný)

Velmi hloupá otázka na doplnění, takže pokud uvedu na první straně přiznání trvalý pobyt adresu dle smlouvy stav.úvěru, tak se to vyřeší. Nebude zase problém na jiné straně...občanku a trvalá adresa do toho nezasáhne?

• 8. 3. 2011 19:38

lp (neregistrovaný)

na přiznání dáte adresu trvalého pobytu dle OP,jeto podstatné pro to pod který fú patříte, pokud se neshoduje s adresou trvalého bydlení kvůli uplatnění úroků,napište čestné prohlášení o tom, kde trvale bydlíte.a dále uvidíte cobude fú chtít...

• 8. 3. 2011 17:10

lp (neregistrovaný)

nikde není psáno, že musíte mít shodné trvalé bydliště a trvalé bydlení. pokud je odlišné, pak musíte pouze prokázat že byt používáte k trvalému bydlení a nezáleží na tom, jakou máte adresu trvalého bydliště v OP. problém jedině by byl, pokud byste uplatnil několik smluv na různé byty - tam byste asi těžko prokázal,že všechny užíváte ke svému bydlení....ale nepíšete podrobnosti o co přesně šlo. stejně tak je možné uplatnit úroky, pokud jste účastník smlouvy i na byt, kde bydlí rodiče, děti a pod. - je to vše v §15 zákona o dani z příjmu + další nezbytnosti, které je třeba doložit, je to různé podle účelu smlouvy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).