Re: daň.úleva z úroků stav.sp. vs.trvalé
POdle § 15 zdp prokazujete, že užíváte k vlastnímu trvalému bydlení. Podle FÚ se prokážete tím, že tam máte trvalý pobyt.
Trvalé bydlení a trvalý pobyt jsou dvě různé věci, jinak by to v zákoně bylo rovnou jako trvalý pobyt. Musíte to "nějak" prokázat.Bohužel zatím co FÚ a jiná "paní", tak jiný výklad.
na přiznání dáte adresu trvalého pobytu dle OP,jeto podstatné pro to pod který fú patříte, pokud se neshoduje s adresou trvalého bydlení kvůli uplatnění úroků,napište čestné prohlášení o tom, kde trvale bydlíte.a dále uvidíte cobude fú chtít...
nikde není psáno, že musíte mít shodné trvalé bydliště a trvalé bydlení. pokud je odlišné, pak musíte pouze prokázat že byt používáte k trvalému bydlení a nezáleží na tom, jakou máte adresu trvalého bydliště v OP. problém jedině by byl, pokud byste uplatnil několik smluv na různé byty - tam byste asi těžko prokázal,že všechny užíváte ke svému bydlení....ale nepíšete podrobnosti o co přesně šlo. stejně tak je možné uplatnit úroky, pokud jste účastník smlouvy i na byt, kde bydlí rodiče, děti a pod. - je to vše v §15 zákona o dani z příjmu + další nezbytnosti, které je třeba doložit, je to různé podle účelu smlouvy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 3. 2011 16:56
Letos na finančáku měli vytáčky k mému snížení daň.základu pomocí úroků ze stav.úvěru a to, že uvádím v daň.přiznání trvalou adresu, která není stejná viz smlouva pro stav.úvěr(zřejmě). Ještě jsem k tomuto nečetl žádné výhrady, papír stav.spořitelny je pravý, byt mám již na sebe(katastr) a že jsem hlášen jinde by neměl být problém a když tak u stav.spořitelny. S mou paní správcovou daně jsem měl už loni drobné spory a také nakonec couvla, jestli je to jenom bububu. Nyní tím, že v trvalém bytě bydlí blízká příbuzná, že příští rok to bude stejné, ať se tedy přehlásím na adresu ze smlouvy o st.úvěru. Vůbec hlášky typu tohle má nevezmu, můžete mít 10 bytů aj. mě překvapují, snad se pracuje v regulích zákona a ne, jak který správce daně to vidí. Má tedy s tou adresou trvalou versus ve smlouvě stav.úvěru pravdu či nikoliv?