Dovoz ze třetích zemí. Plátcem nebo neplátcem DPH?

• 27. 11. 2011 12:18

Importuji zboží ze třetích zemí. Jedná se o oblečení, boty, kabelky. Zboží je skladem u dodavatele, objednám zboží, přebalím a přeposílám zákaznikovi českou poštou.

Momentálně jsem neplátce, funguje to takhle:
    Zboží nakoupím. Hodnota vždy převyšuje částku 22 EUR. Celní správa vyměří DPH, zaplatím DPH + zaplatím 180 Kč poplatek za jedno vyměření. Po té mě balík předají.

Vidím výhodu být plátcem DPH protože pokud chápu správně, registrovaným plátcům DPH celní správa nevyměří DPH při vstupu balíku do ČR, tudíž mohu poplatek 180 Kč vyškrtnout - první výhoda, druhou výhodou je eliminace zpoždění balíku. Mým úkolem pak bude jen přidat 20% DPH do ceny a pak přiznat DPH státu.

Chci se ujistit že mi nic neuniklo. Jaký je váš názor?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 11. 2011 14:58

Rop

Stejně budou muset balík prozkoumat z důvodu CLA ... jestli není dražší 150 EUR.

Hlavně si ujasněte, zda vaši zákazníci přežijí zdražení, nebo vy snížení marže ...

Nebo to vozit po kontejnerech a zajistit individuální proclení, protože to co se děje na celní poště je do nebe volající.

• 27. 11. 2011 20:35

bez přezdívky

Hodnota mého balíku nepřesáhne 150 EUR, já je vozím po do 4 ks s hodnotou okolo 70 EUR. Je pravda že mohou balík prozkoumat z důvodu CLA, je tam nějaký poplatek za jejich "prozkoumávání", nevíte?

Ještě se zeptám, pokud chápu správně, když jsem neplátce, zaplatím 20% DPH z kupní ceny, když jsem plátce, zaplatím 20 % DPH z prodejní ceny, je to tak?

• 28. 11. 2011 14:02

Rop

Plátce:

Z nákupní ceny státu odvede 20 % a hned má možnost nárokovat odpočet 20 % od státu (tj. při nákupu to ve většině případů bude 0)

Z prodejní ceny odvede 20 % státu ... tu mu uhradí zákazník.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).