Pojišťovací makléř a výdaje procentem

• (neregistrovaný)

8. 3. 2011 17:16

Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, zda je nějaký rozdíl mezi pojišťovacím agentem, který pracuje pouze pro jednu pojišťovnu a pojišťovacím makléřem, který pracuje pro několik pojišťoven a navíc uzavírá smlouvy na penzijní a životní pojištění.
    Zajímá mě hlavně, zda makléř může použít výdaje procentem ve výši 60% nebo jen 40% (jako příjem z jiného podnikání podle zvláštních předpisů)
    Předem děkuji za případné odpovědi,
    Jana

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 3. 2011 17:51

JanaS (neregistrovaný)

Re: Pojišťovací makléř a výdaje procente
      Tak už jsem to dohledala, je to 40%...
      příjem z jiného podnikání podle zvláštních předpisů
      s odkazem na Živnostenský zákon § 3 odst.3 živností dále není: .... činnost pojišťovacích zprostředkovatelů....
      a s odkazem na Zákon o pojišťovacích zprostředkovatelích a likvidátorech pojistných událostí, část druhá, § 30 "... se slova ´pojišťovacích agentů, pojišťovacích a zajišťovacích makléřů´nahrazují slovy ´pojišťovacích zprostředkovatelů a samostatných likvidátorů pojistných událostí´"
      Z toho vyplývá, že pojišťovací agen i makléř pro účely Zákona o daních z příjmů jedno jsou a mohou si uplatnit výdaje paušálem ve výši 40%
      Jana :)

• 9. 3. 2011 10:28

K1 (neregistrovaný)

a sakra, mám kamaráda, který má také příjmy za uzavírání pojišťovacích smluv....ŽL má na služby v oblasti administartivní správy a služby hosp. povahy. Dostává od nějaké fin. společnosti provize za sjednané smlouvy (životka, penzijka, povinné ručení atd.) dala jsem mu výdaje 60% to jste mě teda dostala....teda to by byl průšvih. Děkuju

• 9. 3. 2011 16:56

chrastik (neregistrovaný)

Dobrý den,
      Podle zákona jednoznačně 40 %, ale já jsem dostala radu od kolegyně, že je to ještě trochu jinak: Do kategorie 60% patří zprostředkování úvěrů, stavebního spoření a penzijního připojištění. Ostatní činnosti, jako například zprostředkování investic nebo pojištění, patří do kategorie 40%. Doporučuji zařadit do kategorie 40% vše, co jednoznačně nespadá do 60% kategorie.

• 9. 3. 2011 17:09

lkoc. (neregistrovaný)

>>>>Dobrý den,
      >>>>chtěla bych se zeptat, zda je nějaký rozdíl mezi
      >>>>pojišťovacím agentem, který pracuje pouze pro jednu
      >>>>pojišťovnu a pojišťovacím makléřem, který pracuje pro
      >>>>několik
      >>>>pojišťoven a navíc uzavírá smlouvy na penzijní a
      >>>>životní pojištění.
      >>>>Zajímá mě hlavně, zda makléř může použít výdaje
      >>>>procentem ve výši 60% nebo jen 40% (jako příjem z
      >>>>jiného
      >>>>podnikání podle zvláštních předpisů)
      >>>>Předem děkuji za případné odpovědi,
      >>>>Jana
      >>>
      >>>Tak už jsem to dohledala, je to 40%...
      >>>příjem z jiného podnikání podle zvláštních předpisů
      >>>s odkazem na Živnostenský zákon § 3 odst.3 živností
      >>>dále není: .... činnost pojišťovacích
      >>>zprostředkovatelů....
      >>>a s odkazem na Zákon o pojišťovacích
      >>>zprostředkovatelích a likvidátorech pojistných
      >>>událostí, část druhá, §
      >>>30 "... se slova ´pojišťovacích agentů, pojišťovacích
      >>>a zajišťovacích makléřů´nahrazují slovy
      >>>´pojišťovacích
      >>>zprostředkovatelů a samostatných likvidátorů
      >>>pojistných událostí´"
      >>>Z toho vyplývá, že pojišťovací agen i makléř pro
      >>>účely
      >>>Zákona o daních z příjmů jedno jsou a mohou si
      >>>uplatnit výdaje paušálem ve výši 40%
      >>>Jana :)
      >>a sakra, mám kamaráda, který má také příjmy za
      >>uzavírání pojišťovacích smluv....ŽL má na služby v
      >>oblasti
      >>administartivní správy a služby hosp. povahy. Dostává
      >>od
      >>nějaké fin. společnosti provize za sjednané smlouvy
      >>(životka, penzijka, povinné ručení atd.) dala jsem mu
      >>výdaje 60% to jste mě teda dostala....teda to by byl
      >>průšvih. Děkuju
      >
      >Dobrý den,
      >Podle zákona jednoznačně 40 %, ale já jsem dostala
      >radu od kolegyně, že je to ještě trochu jinak: Do
      >kategorie 60% patří zprostředkování úvěrů, stavebního spoření
      >a penzijního připojištění. Ostatní činnosti, jako
      >například zprostředkování investic nebo pojištění, patří
      >do kategorie 40%. Doporučuji zařadit do kategorie 40%
      >vše, co jednoznačně nespadá do 60% kategorie.

• 9. 3. 2011 17:41

JanaS (neregistrovaný)

Mohla byste se kolegyně zeptat, na základě jakého zákona a paragrafu se tak rozhodla - a pak nám to sem napsat? pro případný spor s finančním úřadem, kde určitě neobstojí tvrzení, že je to rada od kolegyně... Předem děkuji.
      I já se totiž přikláním k odpovědi "...zařadit do kategorie 40%
      vše, co jednoznačně nespadá do 60%...", takže pokud nebudu mít v ruce jasnou oporu v zákoně pro zařazení do 60%, zařadím do 40...

• 9. 3. 2011 21:32

K1 (neregistrovaný)

já mám nyní info, že ten můj známý není pojišťovací makléř, ani by toto provozovat nemohl, nemá žádné osvědčení-licenci (prý vydává ČNB), zde na diskuzi jsem se dočetla názor 40% pokud je tato licence a jedná se o klasického poj. makléře, 60% jedná -li se o služby- finanční poradenství.

• 10. 3. 2011 8:47

JanaS (neregistrovaný)

doporučuji přečlivě pročíst Zákon o pojišťovacích zprostředkovatelích... 38/2004 Sb
      http://www.podnikatel.cz/zakony/zakon-c-38-2004-sb-o-pojistovacich-zprostredkovatelich-a-samostatnych-likvidatorech-pojistnych-udalosti/cele-zneni/
      Je tam vše, o čem jsme se tady celou dobu bavili - kdo je zprostředkovatel, agent či makléř, co do působnosti tohoto zákona nepatří (např. právě pojistné smlouvy životních pojištění a pojištění odpovědnosti za škodu). Není to dlouhé :)

• 10. 3. 2011 9:18

KKK (neregistrovaný)

Děkuji moc, ještě jednou jsem požadovala informace, co vlastně přesně dělá. Pouze shání klienty, nabídne pojištění, vše vysvětlí a když už klienta uloví, posílá ho za někým, kdo s klientem smlouvu uzavře-ten již má osvědčení od ČNB.

• 10. 3. 2011 10:08

chrastik (neregistrovaný)

V příloze č. 4 k nařízení vlády č. 278/2008 Sb. je zas uvedena obsahová náplň volné živnosti bod 47 "zprostředkování obchodu a služeb" a co není obsahem činnosti.

• 10. 3. 2011 12:00

KKK (neregistrovaný)

chrastik - již jsem odpovídala, ale nikde svůj příspěvek nevidím, tak kdyby toto bylo podruhé-se omlouvám.
      Po přečtení jsem zjistila, že je tedy můj kamarád docela namydlený, požádala jsem ho o smlouvu, na základě které pracuje-tvrdí, že jí má (doufám v to) a uvidím co tam bude napsané. Jestli to tedy chápu, po přečtení zákona o pojišťovnictví, všichni, kdo chtějí sjednávat poj. smlouvy musí být zapsáni v registru-jsou různé stupně-základní, střední. Tz. takto jak to vykonává zmíněná FO-nelze!. Díky

• 10. 3. 2011 18:04

Zdena R (neregistrovaný)

Tento zákon se nevztahuje na
      c) činnost osob, které zprostředkovávají uzavírání pojistných smluv, jestliže jsou současně splněny tyto podmínky:
      1. uzavření pojistné smlouvy vyžaduje pouze znalosti o pojištění, které je na jejím základě poskytováno,
      2. nejedná se o pojistné smlouvy životních pojištění ani o pojištění odpovědnosti za škodu,
      3. zprostředkovatelská činnost v pojišťovnictví je pouze doplňkem podnikání osoby zprostředkovávající pojištění,

... z toho mi vyplývá, že na zprostředkování pojistných smluv životních pojištění a pojištění odpovědnosti za škodu se zákon vztahuje.

• 10. 3. 2011 18:59

alen1 (neregistrovaný)

Ještě doplňuji:
      1. pro zprostředkování pojištění licence ČNB, není ŽL
      2. pro zprostředkování investic - licence ČNB - investiční zprostředkovatel - není ŽL
      pro 1a.2. povinné zapsání do registru ČNB na základě osvědčení
      3. zprostředkování penzijního připojištění - ŽL
      4. zprostředkování hypoték,úvěrů ze stavebního spoření, ostatní bankoprodukty - mimo investice
      - ŽL

Do škatulky finanční poradenství nemáte jak zařadit a navíc zákon to přímo zakazuje.¨
      Tzn. - nesmí bez licence nabízet nikdo jakékoliv pojištění a investici.
      TZn praktcky to funguje tak, že typují zájemce, mají tzv. tipařskou provizi a to od chvíle, kdy složí zkoušky a požádají o licenci.
      Dokonce řada společností nevyplatí vůbec nic, dokud není platná licence ČNB.
      Vetšinou s ním chodí někdo jiný "manažer, který je odpovědný za "profesionalitu" a uzavřené smlouvy podepisuje sám, až do chvíle než má adept příslušná oprávnění.
      Může bez licence zprostředkovávat penzijní připojištění,hypotéky, stavebko.
      Upozorňuji, že některé pojišťovny mají část zprostředkovatelské sítě na pracovní poměr.

• 11. 3. 2011 8:36

KKK (neregistrovaný)

Moc děkuji všem za příspěvky, víceméně takto asi funguje ten můj známý-jak psala alen1, on nepodepisuje smlouvy. Bohužel zatím nevím, co má napsáno ve smlouvě, třeba jako předmět činnosti bude mít uvedenou nějakou administrativní činnost. :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).