Re: Sdružení - nákup auta
Myslím, že by se dalo postupovat podle § 73 osdt. 7 - jeli uplatňován nárok na odpočet daně jednotlivými účastníky sdružení, musí být těmito účastníky uplatněna daň na výstupu ve vztahu k určenému účastníku sdružení, který přiznává daň na výstupu za sdružení .
Tedy asi nárok a plnění u účastníka který není pověřený vedením daň. evidence a nárok na odpočet u pověřeného účastníka.
Je to takové krkolomné .
Nevím jestli Vám můj názor pomůže, před pár lety jsem měla kontrolu na sdružení , chybně jsem provedla nárok u účastníka nepověřeného vedením daˇ. evidence a finanční úřad to napadl s tím, že musíme vystavit daňový doklad na účastníka pověřeného a ten pak znárokuje.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 3. 2011 9:09
Prosím o radu- člen sdružení (fyz.osoba), který není pověřený vedením DE, si chce koupit auto. Zajímalo by mně, zda si může nárokovat DPH ve svém přiznání anebo v přiznání člena sdružení pověřenéno vedením DE. V publikaci o sdružení jsem četla, že pokud člen sdružení , který podává běžně nulové přiznání, chce v přiznání nárokovat odpočet, musí mít k výdaji i příjem. Z toho bych usuzovala, že musí mít ještě nějakou jinou činnost kromě činnosti ve sdružení, aby mohl nárokovat DPH z auta. Děkuji za názor