Dohoda o provedení práce + živnost

• (neregistrovaný)

9. 3. 2011 19:15

Mám ŽL,jsem v důchodě starobním a uzavřela jsem dohodu o provedení práce v částce nad 5 000,-Kč měsíčně.V tomto případě je lepší nepodepisovat prohlášení poplatníka a slevu na poplatníka zohlednit až při podání daňového přiznání?Tam uvedu příjem z podnikání a dohody,mínus zálohová daň.Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 3. 2011 20:10

xJ (neregistrovaný)

Re: dohoda o provedení práce + živnost
      klidně můžete prohlášení podepsat a uplatnit slevu na poplatníka hned a nečekat až na daňové přiznání

• 9. 3. 2011 20:58

AliceK. (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď.Ale když budu mít příjem z dohody na který uplatním slevu,např. 5 měsíců tak co s příjmem z podnikání?Děkuji za odpověď

• 9. 3. 2011 22:47

Jiřka1 (neregistrovaný)

No ten přece také uvedete v přiznání, stejně jako příjem z DPP. Z příjmu odečtete výdaje a zůstane daňový základ. Hsubá odměna z DPP je také daňový základ. Daňové základy sečtete. Vypočítáte 15% daň a od ní odečtete celoroční slevu na poplatníka. Vyjde nějaká daň po slevě. Pak se podíváte, jaká daň byla již odvedená (z těch dohod plus případné zálohy daně z podnikání). A rozdíl doplatíte. Nebo Vám FÚ vrátí, pokud bylo v průběhu roku odvedeno více.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).