Re: rozhodnutí soudu o péči dítěte
V zákoně o rodině jsem našla toto:
§ 50
(1) Nežijí-li rodiče nezletilého dítěte spolu a nedohodnou-li se o úpravě výchovy a výživy dítěte, může soud i bez návrhu rozhodnout, komu bude dítě svěřeno do výchovy a jak má každý z rodičů přispívat na jeho výživu.
A pak také toto:
§ 86
(1) Nežijí-li rodiče nezletilého dítěte spolu, upraví soud rozsah jejich vyživovací povinnosti nebo schválí jejich dohodu o výši výživného (§ 50).
Tudíž z toho vyplívá, že návrh soudu předložen být musí...??? Jsem z toho jelen.
Re: rozhodnutí soudu o péči dítěte
Potřebuji si být jistá, že si matka může uplatnovat odpočet za děti, když má s bývalým partnerem (otcem dítěte) sepsanou pouze dohodu o péči a výživném, nikoli však soudně potvrzenou. Pořád se v tom motám, čtu zákony a přestávám všemu rozumět. Až nyní jsem se v jedné právní poradně dočetla, že dohoda být může, bez soudního rozhodnutí, ale nikde pak není záruka v příp. neplacení výživného nebo jiného problému, když nebude soudně daná, v čí péči dítě bude. Snad k těm odpočtům pro případnou kontrolu postačí dohoda mezi rodiči a čestné prohlášení matky, že otec s nimi nežije ve spol. domácnosti.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 3. 2011 8:14
Rodiče dítěte, kteří nikdy nebyli svoji, žijí odděleně. Musí být vždy soudně rozhodnuto, komu bude do péče dítě svěřeno? Nebo postačí jen dohoda mezi rodiči o péči a výživném? Jak tomu je? Děkuji