Jarní úklid

• (neregistrovaný)

10. 3. 2011 8:35

Máme ve firmě účetnictví od roku 1992 a to veškeré účetnictví vč. dokladů. V roce 2010 jsme měli kontrolu z FU na DPH za rok 2008.
    Hledala jsem v zákoně něco o skartaci dokladů a abych se přiznala byla jsem z toho jelen. Mohl by mi někdo prosím poradit co se může skartovat a jakým způsobem (např. udělat vatru a zapálit). V zákoně jsem se dočetla, že mohu zlikvidovat doklady kromě penež. deníků, přiznání a celkových soupisů téměř vše 4 roky zpětně avšak v dalším odstavci dodávají, že 4 roky od kontroly FU. Tak nevím. Co ale vím, že máme dvě místnosti nacpané k prasknutí doklady a stazkami apod. Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 3. 2011 9:29

kviti75 (neregistrovaný)

Re: Jarní úklid
      Dobrý den, v loňském roce jsme také skartovali... Pátrala jsem v zákonech, dotazovala se i v okresním archivu... Daňové doklady (DPH) je nutné archivovat 10 let (z toho jsem vycházela), takže jsem veškeré faktury, pokladní doklady, bankovní výpisy... starší 10 let sepsala do seznamu, našla firmu, která doklady ekologicky skartovala a vydala nám na to doklad, a vyhotovila jsem Likvidační protokol podepsaný 3 osobami z firmy o předání dokladů k likvidaci. Jako jeho přílohy jsem uvedla seznam likvidovaných dokladů, doklad o ekol. likvidaci a kopii faktury za tuto likvidaci.
      Firemní dokumenty a různé listiny jsou archiváliemi, takže ty máme stále a člověk nikdy neví, kdy se budou hodit, a také jsem ponechala veškeré doklady ohledně mezd, tam je archivační doba nejdelší a myslím, že nezabírají zas tolik místa...
      Ještě číslo zákona: 499/2004 Zákon o archivnictví a spisové službě
      Snad jsem Vám alespoň trochu pomohla...

• 10. 3. 2011 9:43

golemka (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď. Ale musím mít ekologickou likvidaci? Nemohu to zlikvidovat sama za dodržení všech předpisů?

• 10. 3. 2011 9:55

kviti75 (neregistrovaný)

To netuším, ale v dnešní době - jistota je jistota....
      A navíc, když říkáte, kolik toho máte, tak to by byla opravdu pořádná vatra a nebo dny prosezené u skarťáku... Navíc to není zas až tak drahé (na netu najdete několik nabídek včetně cen) a máte to bez práce.

• 10. 3. 2011 9:58

Elen (neregistrovaný)

Ne, musíte mít doklad o tom, že jste to předala. Nemůžete to spálit na zahradě.

• 10. 3. 2011 13:00

lk (neregistrovaný)

my jsme před pár lety spálili na dvoře. bohužel sídlíme v lese, kouř nás prozradil, přijeli hasiči...i :-))

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).