Obchod-sleva na zboží formou daru církvi

• (neregistrovaný)

10. 3. 2011 14:12

Dobrý den, rád bych vás poprosil o radu.
    Církevní organizace by u nás ráda nakoupila pár stolků. Požádali nás o slevu. Mě napadlo, že bychom jim tu slevu mohli poskytnout jako dar církvi oproti dokladu o příjmu od nich a my ho tak mohli uplatnit do nákladů. Nevim ale, jak to nejlépe udělat účetně a prakticky, poradíte mi prosím?

Děkuji

Michall

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 3. 2011 7:20

kviti75 (neregistrovaný)

Re: Obchod-sleva na zboží formou daru cí
      Dobrý den, já bych vystavila fakturu v běžných cenách a na částku v hodnotě slevy by církev vystavila potvrzení o přijetí daru. Faktura se zaúčtuje, jak jste zvyklí a dar zaúčtujete na 543. V přiznání se tato částka vyloučí z daňových nákladů, a pak se na příslušném řádku uplatní co by poskytnutí daru na snížení základu daně. Co se týče peněz jako takových, tak bych podle výše částky volila buď platby v hotovosti a církev by v tomto případě uhradila pouze rozdíl (vlastně cenu po slevě), pokladní doklady s částkami na faktuře a potvrzení. V případě platby převodem, bych pro jistotu požadovala od církve platbu za celou fakturu a Vy byste naopak zaslali církvi částku ve výši poskytnutého daru (slevy).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).