Re: Obchod-sleva na zboží formou daru cí
Dobrý den, já bych vystavila fakturu v běžných cenách a na částku v hodnotě slevy by církev vystavila potvrzení o přijetí daru. Faktura se zaúčtuje, jak jste zvyklí a dar zaúčtujete na 543. V přiznání se tato částka vyloučí z daňových nákladů, a pak se na příslušném řádku uplatní co by poskytnutí daru na snížení základu daně. Co se týče peněz jako takových, tak bych podle výše částky volila buď platby v hotovosti a církev by v tomto případě uhradila pouze rozdíl (vlastně cenu po slevě), pokladní doklady s částkami na faktuře a potvrzení. V případě platby převodem, bych pro jistotu požadovala od církve platbu za celou fakturu a Vy byste naopak zaslali církvi částku ve výši poskytnutého daru (slevy).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 3. 2011 14:12
Dobrý den, rád bych vás poprosil o radu.
Církevní organizace by u nás ráda nakoupila pár stolků. Požádali nás o slevu. Mě napadlo, že bychom jim tu slevu mohli poskytnout jako dar církvi oproti dokladu o příjmu od nich a my ho tak mohli uplatnit do nákladů. Nevim ale, jak to nejlépe udělat účetně a prakticky, poradíte mi prosím?
Děkuji
Michall