Re: MD a nárok na dovolenou
prosím Vás, když u zaměstnavatele je nárok 20 dnů dovolené za rok a já jsem ještě od 1.1.2011 do 1.3.2011 na MD (tj. 60 dnů) a zažádám o dovolenou a pak hned 2.3. 2011 nastupuji na rodičovskou dovolenou, tak mám nárok na plných 20 dnů dovolené? Děkuji za odpověď.
No vzhledem k tomu, že je již 10.3., tak jste o čerpání dovolené zřejmě nepožádala, to by byl nárok celoroční, takhle vám nárok , ovšem pokrácený za RD zůstane "schován" až po návratu z RD.
Aha, tak rodičovská dovolená- to je pojem u zaměstnavatele a rodičovský příspěvek je u sociálky. Už jsem tady něco takovýho četla a nebylo mi to jasný, že nástup na dovolenou neodpovídá pobírání příspěvku. Tak jsem si říkala, že je to blbost a oni to jsou přitom 2 různý věci. Děkuji.
No a taky je blbost, že byste do 1.3. měla nárok na celoroční dovolenou, protože je to 60 dnů. Počítají se pracovní dny, takže je to 1/12 celoročního nároku. Ale protože máte ještě nárok na dovolenou z roku 2010, tak by vám to dalo víc. Zůstane vám po RD.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 3. 2011 15:58
Prosím Vás, kde je v zákoníku práce nebo vlastně v jakém zákonu je napsáno, že se musí podávat žádost o dovolenou za mateřskou dovolenou? Já to nemohu najít, to není automatické? Děkuji.