Re: FO odpis pohledávky
Pohledávka z anepodnikatelem,tedy uzavřená podle Občanského zákoníku je promlčená po 3 letech. Nenapsal jste, jestli vedete účetnictví nebo DE, v účtu ji můžete odepsat 546/311 nedaňově!!! V DE ji musíte dodanit....a pak vyřadit. Dále ale byste měl o ní vést nějakou evidenci, pro případ, že by byla někdy splacena.
V účetnictví máte vystavenou fakturu vždy hned ve výnosech(které zdaníte) a v DPH (které odvedete) a také nikoho nezajímá, jestliVám ji odběratel zaplatí nebo ne, to je Váš problém.
V DE musíte nezaplacené pohledávky uvádět v tabulce D daňového přiznání a pokud končíte podnikání (nebo přerušíte či přecházíte ze skutečných výdajů na výdaje %), dodaňujete je. Ten druhý, odběratel, si totiž zboží či službu uplatní ve výdajích (tím sníží základ své daně z příjmů) a třeba ji nikdy nezaplatí a stát prostě chce své...
Děkuji, to je pro FO vedoucí DE docela nevýhodé, protože když budu mít např velkou fakturu na 300.000,- a firma mi nezaplatí a je v likvidac, tak tu celou fakturi 300.000,- musím dodanit a vstoupí mi to do základu daně i pro odvödy na SP a ZP, je to tak?
Po jaké době se tohle musí udělat? nebo můžu fakturu s sebou táhnout v účetnicví jako neuhrazenou roky?
Takže je lepší to tam dát co nejdříve a udělat opět jako by byla úhrada. Když by to podnikatel odmítl, tak můžu to tam mít třeba 10 let, samozřejmě je mi jasné že se dodanit bude muset. Je tedy pro FO v DE lepší na velké částky dělat zálohové faktury tam dodanění nehrozí v případě neúhrady, mám pravdu?
>>>>>>>službu uplatní ve výdajích (tím sníží základ své daně
>>>>>>>z příjmů) a třeba ji nikdy nezaplatí a stát prostě
>>>>>>>chce své...
>>>>>>
>>>>>>Rozumím, uděám to tak. Je nutné to uvádět speciálně
>>>>>>zvlášt? kdžy bych udělala fiktivní úhradu do pokladny
>>>>>>tak to bude stené jen si ušetřím vylnování evidence,
>>>>>>není to tak? myslím tím DE.
>>>>>Ano,myslíte správně, také jsem jednoho hajzla, co
>>>>>nezaplatil, takto zlikvidovala.....hezký den
>>>>
>>>>Děkuji, to je pro FO vedoucí DE docela nevýhodé,
>>>>protože když budu mít např velkou fakturu na
>>>>300.000,-
>>>>a
>>>>firma mi nezaplatí a je v likvidac, tak tu celou
>>>>fakturi
>>>>300.000,- musím dodanit a vstoupí mi to do základu
>>>>daně i pro odvödy na SP a ZP, je to tak?
>>>>Po jaké době se tohle musí udělat? nebo můžu fakturu
>>>>s
>>>>sebou táhnout v účetnicví jako neuhrazenou roky?
>>>Roky....a věřte, že dodanit ji budete muset v ten
>>>nejnevhodnější okamžik, až Vám nepůjde podnikání a
>>>budete
>>>chtít skončit nebo přerušit, nebudou peníze a zbydou
>>>jen ty daně.....A ono je to nevýhodné i pro ty, co
>>>vedou účto, jim to také nikdo nevrátí....
>>
>>Takže je lepší to tam dát co nejdříve a udělat opět
>>jako by byla úhrada. Když by to podnikatel odmítl,
>>tak
>>můžu to tam mít třeba 10 let, samozřejmě je mi jasné
>>že
>>se dodanit bude muset. Je tedy pro FO v DE lepší na
>>velké částky dělat zálohové faktury tam dodanění
>>nehrozí
>>v případě neúhrady, mám pravdu?
>Máte, o záloze se účtuje až v okamžiku zaplacení... Prosím ještě doplnění - můžu každý rok dodanit třeba jen nějakou pohledávku a ostatní nechat,třeba proto, že se ten rok hodí se kousku zbavit? Nebo je to všechno nebo nic?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 3. 2011 20:24
Dobrý den, jak odepíšu pohledávku z roku 2007? nemůžu již vymáhat jestli se nepletu, jedná se o pohledávku s nepodnikatelem.