Re: rozdíl mezi účetní a daňovou ZC
>>>>>Dobrý den, prosím o radu, když v roce 2010 přeruším
>>>>>daňové odpisy a účetní zůstanou tak jak jsou. Změní
>>>>>se
>>>>>mi účetní a daňová zůstatková cena. Jak se to
>>>>>promítne
>>>>>v přiznání? Rozdíl mezi účetní a daňovou zůstatkovou
>>>>>cenou. Děkuji
>>>>
>>>>Zajímavý dotaz, zajímá mě totéž, nikde to nemůžu
>>>>najít.
>>>
>>>Mohlo by se to projevit na řádku 50 resp. 150 v
>>>závislosti na zvolené odpisové metodě a roku odpisu,
>>>a
>>>dále
>>>v účetnictví na odložené dani.
>>
podle mě se to na s.r.o. nevztahuje
>>Daňové předpisy nemůžete v průběhu odpisování
>>přerušit, můžete je pouze při nákupu odložit. Teď jsme
>>to
>>brali na školení.
>
>Změňte školitele.
>§26/8 ZDP:
>"Odpisy pro účely zákona není poplatník povinen
>uplatnit, přitom odpisování lze i přerušit, ale při dalším
>odpisování je nutné pokračovat způsobem, jako by
>odpisování přerušeno nebylo..."
zákon o účetnictví § 59 vyhlášky - O odložené dani účtují a vykazují ji účetní jednotky, které tvoří konsolidační celek, a účetní jednotky, které sestavují účetní závěrku v plném rozsahu (§ 18 odst. 3 zákona). Ostatní účetní jednotky stanoví, zda budou účtovat o odložené dani a vykazovat ji.
pokud tedy sestavuje s.r.o. závěrku v plném rozsahu - o odložené dani účtuji?
Ano, rozdíl zůstatkových cen je základem pro výpočet odložené daně (kromě jiného např. účetní OP a rezervy). To, že na účtu 481 není žádný zůstatek, neznamená, že o odložené dani nebylo v minulosti účtováno - doporučuji prověřit, protože poprvé se o odložené dani účtuje úplně jinak než v dalších letech. Ale to je nad rámec příspěvku.
zákon o účetnictví - § 59 vyhlášky - V prvním roce účtování o odložené dani se část odložené daně, která se vztahuje k předchozím účetním obdobím, zaúčtuje na účtech účtové skupiny 42 a část, která se vztahuje k běžnému účetnímu období, na účtech účtové skupiny 59. V následujících letech se na účtu účtové skupiny 48 účtuje zvýšení nebo snížení odložené daně meziročně vypočtené ze všech přechodných rozdílů. V případě změny metody se vzniklé rozdíly zaúčtují na účtech účtové skupiny 42.
v předchozích letech se mi účetní a daňové odpisy rovnaly - takže rok 2010 - by byl prvním rokem kdy budu o odložené dani účtovat?
chápu to dobře?
Prosím p. Vladimíra
ještě jsem našla - zákon o účetnictví § 18 odst. 3 - dle zákona o účetnictví § 18 odst 3 - Účetní jednotky sestavují účetní závěrku v plném nebo zjednodušeném rozsahu. Nestanoví-li tento zákon jinak, ve zjednodušeném rozsahu mohou sestavit účetní závěrku účetní jednotky, které nejsou povinny mít účetní závěrku ověřenou auditorem s výjimkou akciových společností, které sestavují účetní závěrku v plném rozsahu.
pokud podávám závěrku ve zjednodušeném rozsahu - tak o odložené dani neúčtuji? chápu to dobře?
a co v přiznání ten řádek 50 nebo 150? řeším v tomto případě rozdíl mezi účetními a daň. odpisy?
Děkuji za Váš čas
Re: Prosím p. Vladimíra
Jsem zpět a vidím, že jsem tu celkem zbytečný, všechno jste si dokázala najít sama. Šikulka ;-))
Takže: sestavujete-li závěrku ve zjednodušeném rozsahu, o odložené dani nemusíte účtovat (mnohdy je to zbytečná práce i pro ty ostatní ale požadují to ortodoxní účetní).
Řádky 50 resp. 150 nemůžete pominout ani v případě zjednodušené závěrky, protože Vám přímo ovlivní základ daně, tedy i daň a případnou výši sankcí od berňáku. Ale jak jsem už napsal, záleží na použité odpisové metodě a roku odpisů, klidně Vám nemusí vyjít žádný rozdíl.
Re: Prosím p. Vladimíra
>>>zákon o účetnictví - § 59 vyhlášky - V prvním roce
>>>účtování o odložené dani se část odložené daně, která
>>>se
>>>vztahuje k předchozím účetním obdobím, zaúčtuje na
>>>účtech účtové skupiny 42 a část, která se vztahuje k
>>>běžnému účetnímu období, na účtech účtové skupiny 59.
>>>V
>>>následujících letech se na účtu účtové skupiny 48
>>>účtuje
>>>zvýšení nebo snížení odložené daně meziročně
>>>vypočtené
>Jsem zpět a vidím, že jsem tu celkem zbytečný, všechno
>jste si dokázala najít sama. Šikulka ;-))
>Takže: sestavujete-li závěrku ve zjednodušeném
>rozsahu, o odložené dani nemusíte účtovat (mnohdy je to
>zbytečná práce i pro ty ostatní ale požadují to ortodoxní
>účetní).
>Řádky 50 resp. 150 nemůžete pominout ani v případě
>zjednodušené závěrky, protože Vám přímo ovlivní základ
>daně, tedy i daň a případnou výši sankcí od berňáku. Ale
>jak jsem už napsal, záleží na použité odpisové metodě
>a roku odpisů, klidně Vám nemusí vyjít žádný rozdíl.
Děkuji za pochvalu :-)
vím jistě, že mi rozdíl vyjde. Jde o velké částky u majetku - s.r.o. tento majetek nepoužívá ke své ekonomické činnosti (soudí se s pronajímatelem a čeká se na vyjádření soudu) takže majetek nemohu ani vyřadit. Jen bych nerada uplatnila daňové odpisy když na ně nemám v r. 2010 nárok.
Nebo na to jdu špatně a mělo by to být jinak?
Děkuji za Váš čas :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 3. 2011 9:53
Dobrý den, prosím o radu, když v roce 2010 přeruším daňové odpisy a účetní zůstanou tak jak jsou. Změní se mi účetní a daňová zůstatková cena. Jak se to promítne v přiznání? Rozdíl mezi účetní a daňovou zůstatkovou cenou. Děkuji