Re: Dobropis a paušální výdaje procentem
Píšete, že uplatňujete výdaje procentem, ale asi při tom si stále vedete daňovou evidenci. A pak asi posuzujete, co je pro Vás výhodnější. Můj názor je, že ani dobropis, ani vrácené peníze za reklamaci, do příjmů z podnikání nepatří. Snižují Vám Vaše výdaje, zadejte je mínusem do provozní režie a do příjmů nepočítejte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 3. 2011 20:10
Jsem plátce DPH, ale uplatňuji paušální výdaje procentem z příjmu.
Koupil jsem si nějaké zboží pro potřeby podnikání (provozní režie), ale musel jsem ho vyměnit za jiný typ. Proto jsem původní zboží vrátil, vystavili mi na něj dobropis a následně druhou fakturu na jiné zboží.
Dotaz:
dříve, při daňové evidenci se mi příjmy a výdaje odečetly a výsledkem byla nákladová položka pouze za nové (vyměněné) zboží.
jak ale dobropis zaúčtovat teď při použití paušálních výdajů - započítává se celá částka dobropisu do základu daně z příjmu? Nebo to mám dát jako příjem bez vlivu na zisk. Přijde mi divné, abych danil to, co se mi druhou fakturou vynuluje, ale díky paušálním výdajům se nákladová faktura nepoužije pro "vynulování" příjmu z dobropisu...
U DPH je to jasné, tam musím evidovat všechny doklady, takže tam to funguje: DPH z dobropisu musím uvést na straně Zdanitelná plnění (tj musím ji zaplatit státu zpět) a vzápětí DPH za novou fakturu uvést na straně Nárok na odpočet daně... Tedy DPH zaplatím jen z cenového rozdílu těch dvou zboží...
Nebo ještě jiný případ, po reklamaci mi vrátili peníze za myš k PC (provozní režie) a je tedy tento dobropis brán jako příjem peněz, které musím zdanit celé (resp. zdanit částku po odečtení paušálních výdajů 60%)???
Nevím, jak lépe to napsat, aby to bylo pochopitelné.
Díky
Jan Tobolík