Konec rodičovské - opět těhotná

• (neregistrovaný)

12. 3. 2011 22:22

Dobrý den,
    jelikož mám před sebou rozhodnutí zda pobírat 2letou RD nebo 3letou RD obracím se na Vás o radu.
    V lednu 2012 ukončím pobírání mateřské - nástup na RD varianta 2 roky( u zaměstnavatele požádám o poskytnutí RD do 3let věku dítěte). V roce 2014 v lednu ukončím pobírání RD, ale do práce mám nastoupit až v srpnu 2014, já ale opět otěhotním (nyní mám rizikové těhotenství) jde mi o to kdo mi bude platit nemocenskou? a mám nárok na PPM v té samé výši? Nebo po ukončení RD kdy budu doma zadarmo až do srpna nemám nárok na nemocenskou a ani PPM? Děkuji za rady

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 3. 2011 17:37

beta (neregistrovaný)

Re: Konec rodičovské - opět těhotná
      Dobrý den, nevím, zda si nepletete pojmy nebo jsem to špatně pochopila. Pokud píšete o 2leté rodičovské dovolené - máte nejspíše na myslí 2letý rodičovský příspěvek ...? Vy sice ukončíte v lednu výplatu rodičovského příspěvku, ale stále budete čerpat rodičovskou dovolenou u zaměstnavatele, nebudete mít tedy neplacené volno, ale rodičovskou dovolenou a pokud během této rodič.dovolené otěhotníte a PPM by byla v druhém těhotenství nižší než v prvním, pak automaticky OSSZ bude vyplácet vyšší nárok na PPM, viz zákon o nemocenském pojištění č. 187/2009 Sb. § 19 odst. 4
      (4) U zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou
      pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, se za denní
      vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci
      v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité
      pomoci v mateřství; přitom se porovnávají denní vyměřovací základy před jejich úpravou podle §
      21.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).