Dobrý den,
máte vozidlo, které využíváte pro zásobování. Předně musí být zaplacena silniční daň, protože je vozidlo využito k podnikání. Dále záleží o jaké vozidlo se jedná, např. zda je či není vloženo v obchodním majetku atd. Uplatnění pohonných hmot do nákladů není povinností podnikatele. Je to možnost, jak snížit daňový základ. Pokud je pro Vás uplatnění skutečných výdajů v daňové evidenci či účetnictví složité, lze využít paušál na dopravu až 5 000 korun měsíčně na jedno vozidlo.
Doporučovala bych Vám konzultaci s daňovým nebo účetním poradcem.
Dagmar Kučerová ;)
Dobrý den,
ve výdajích uplatněných procentem jsou veškeré výdaje poplatníka, tedy i výdaje spojené s provozem vozidla. Paušální výdaj na automobil může využít pouze podnikatel, který vede účetnictví nebo daňovou evidenci. Více například zde: Otazníky kolem paušálu na dopravu a spolupracujících osob
Dagmar Kučerová :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Poplatky za rozhlas a TV se ruší. Nahradí je stát. Lidé mohou přispívat doborovolně
Důležitý dokument pro seniory. Kdy budete potřebovat potvrzení o důchodu
Finanční správa upřesnila, kdy si podnikatelé mohou uplatnit odpočet DPH
Stát chce mít páku na ceny benzínu a nafty. Vláda schválila nový zákon
Evoluce hypoték: Jak se z antické zástavy stal pilíř moderní ekonomiky
Za švarcsystém už nemá hrozit pokuta pracovníkům, ale jen zaměstnavatelům
27. 11. 2011 22:02
Dobrý den,
četl jsem článek na adrese http://www.podnikatel.cz/clanky/automobil-v-podnikani-fyzickych-osob/ . Ale z toho nevím, když jsem živnostník, mám restaurace ale vozidlo na zásobování a náklady na pohonných hmot zatím nemám jako náklad v účetnictví. Chtěl bych se zeptat jestli teď to můžu zahrnout do daňového uznání? Nebo budu muset dělat tak že to přehodím vlastnictví na jinou osobu a pak zase to zpátky nakoupím,abych to mohl mít daňově uznaný. Případně jestli jako živnostník budu muset splnit nějaké další podmínky, a to zahrnutí automobilu do daňové uznání jako náklad nebude moc složitý?
Děkuji Vám za odpověď a přeji příjemný den.
Lukáš