Re: opravný DD od 1.4.
Až budete mít potvrzeno převzetí opravného DD.
>2) vystavím fakturu a následně zjistím, že bylo
>vyfakturováno špatně (např. špatná částka nebo chybné DPH),
>takže vystavím opravný DD, který zašlu protistraně a
>podán dodatečné DPH za období, kdy se udělala špatně
>faktura (pokud jsem na DPH uhradila více než jsem měla,
>tak mi toto již nikdo nevrátí, protože nenastala nová
>skutečnost a je mojí chybou, že jsem špatně
>fakturovala). Budu opět čekat na potvrzený opravný DD? Slyšela
>jsem totiž, že toto nemá oporu v zákoně, takže se na
>potvrzený DD již nečeká...
Nebudete čekat na potvrzení, jelikož si ani nemůžete snížit DPH na výstupu, pokud bylo chybně odvedeno DPH a to ve vyšší částce.
Pokud budete mít potvrzeno a uplatníte v DPH snížení daňové povinnosti, pak záleží na tom, jak bude reagovat správce daně na vaše vysvětlení ke snížení daňové povinnosti.
Ale třeba bude mít někdo jiný odlišný názor. Zřejmě bude více nejasností s uplatňováním novely.
>3) Pokud jsem v roli odběratele (u bodu 2) a obdržím
>od dodavatele fakturu se špatným DPH, tak si mohu
>nárokovat DPH pouze ve správné výši, nikoliv jak je
>fakturováno. Ale v tom případě by se ten rozdíl zaúčtoval
>jako nedaňový náklad, protože to vlastně není ani DPH ani
>DU náklad? Anebo je lepší takovouto chybnou fakturu
>vrátit zpět dodavateli.. No a jak by to bylo v případě,
>že nám něco špatně vyfakturovali? Mohu nárokovat vše a
>pak zaúčtovat opravný DD?
Proto se domnívám, že vám nikdo opravný doklad nepotvrdí, pokud si uplatní DPH podle původního DD. Tím by sám přiznal chybu. Ale pokud by si uplatnil správně a rozdíl zaúčtoval na vrub nákladového účtu, pak opravný DD potvrdí a zaúčtuje ve prospěch tohoto nákladového účtu.
>Děkuji, nějak se v tom už ztrácím...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 3. 2011 11:51
Dobrý den,
prosím o radu, zda jsem správně pochopila následující:
1) od odběratele obdržím reklamaci za zboží, jejíž reklamaci uznáme, ale nebudu mít na výměnu zboží, tak vystavím opravný DD, který zašlu protistraně a do DPH zahrnu až v období, kdy obdržím potvrzený opravný DD zpět? Nebo zahrnu již do období, kdy vystavuji opravný DD a nečekám na potvrzení?
2) vystavím fakturu a následně zjistím, že bylo vyfakturováno špatně (např. špatná částka nebo chybné DPH), takže vystavím opravný DD, který zašlu protistraně a podán dodatečné DPH za období, kdy se udělala špatně faktura (pokud jsem na DPH uhradila více než jsem měla, tak mi toto již nikdo nevrátí, protože nenastala nová skutečnost a je mojí chybou, že jsem špatně fakturovala). Budu opět čekat na potvrzený opravný DD? Slyšela jsem totiž, že toto nemá oporu v zákoně, takže se na potvrzený DD již nečeká...
3) Pokud jsem v roli odběratele (u bodu 2) a obdržím od dodavatele fakturu se špatným DPH, tak si mohu nárokovat DPH pouze ve správné výši, nikoliv jak je fakturováno. Ale v tom případě by se ten rozdíl zaúčtoval jako nedaňový náklad, protože to vlastně není ani DPH ani DU náklad? Anebo je lepší takovouto chybnou fakturu vrátit zpět dodavateli.. No a jak by to bylo v případě, že nám něco špatně vyfakturovali? Mohu nárokovat vše a pak zaúčtovat opravný DD?
Děkuji, nějak se v tom už ztrácím...