Potřebuju účetní závěrku firmy

• (neregistrovaný)

13. 3. 2011 15:57

Obchoduji s firmou, která existuje od roku 1996, ale ani jednou ve sbírce listin nezveřejnila účetní závěrku. Požádal jsem je, zda by mi nemohli poskytnout aktuální verzi, to odmítli.

Vzhledem k tomu, že firmy jsou povinny závěrky zveřejňovat a na rozdíl od daňového přiznání tedy nejde o tajný dokument, můžu požádat finanční úřad, aby mi poskytl kopii závěrky?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 3. 2011 15:59

petrtyl (neregistrovaný)

Re: Potřebuju účetní závěrku firmy
      Abych byl přesný, jde mi samozřejmě o Rozvahu a Výkaz zisku a ztráty :)

• 13. 3. 2011 16:15

alen1 (neregistrovaný)

Finanční úřad je povinen k mlčenlivosti a tudíž jakýkoliv dokument
      poskytne na žádost pouze dańovému subjektu nebo jeho zmocněnému zástupci (s plnou mocí) a to proti podpisu a OP, popř. rozhodnutím apod. do vlastních rukou na doručenku . (nebo zástupci s plnou mocí)
      Pokud požádáte FÚ, tak si buďte jistý
      1. nic nedostanete
      2. finanční úřad pravděpodobně zkontroluje, že nejsou požadované údaje v rejstříku a uděláte problém akorát daňovému subjektu u FÚ.
      Nic, co má finanční úřad není veřejný dokument.

• 13. 3. 2011 16:49

petrtyl (neregistrovaný)

Aha, tak děkuji za upozornění. Myslel jsem, že účetní závěrka není tajný dokument, když se zveřejňuje na internetu ve sbírce listin a že by mi jí tedy mohli na FÚ dát.

No problémy firmě dělat nechci, ale mám pochyby o její finanční kondici, proto jsem o závěrku měl zájem. (Když té firmě dám peníze, aby mi za měsíc bez plnění nezkrachovala.)

• 13. 3. 2011 17:09

alen1 (neregistrovaný)

Možná byste, pokud jde o větší obchod je měl upozornit, že se zveřejnění v OR stejně nevyhnou, povinnost dle obch.zák..
      V současné době finanční úřady pokutují firmy za nezveřejňování závěrek v OR a pokuty nejsou malé.

• 13. 3. 2011 17:12

v.e.n.d.y.

Připojuji se k diskusi, opravdu FU zahájily tah na ty, co nezveřejňují, naskytla se jim jednoduchá možnost vybrat nemalé finanční prostředky, které stále nahání do státní kasy....

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).