Re: Cestovní příkaz -prosím v.e.n.d.y
Mám obavu, že se tomu ani takto nevyhnete.
Jedině v případě naprosto pravidelných cest zaměstnancem ( a to bez vyjímky), např. jezdí každý čtvrtek, by o tom snad šlo uvažovat.
Potíž je v tom, že zaměstnavatel před cestou specifikuje podmínky, za kterých se pracovní cesta koná. A to nebude vždy stejné.
Já bych se držela zákona tedy ZP striktně.
Vy se chcete dostat opravdu do průšvihu.
Co je napsáno v zákoníku práce?
1) Podmínky, které mohou ovlivnit poskytování a výši cestovních náhrad, zejména dobu a místo nástupu a ukončení cesty, místo plnění pracovních úkolů, způsob dopravy a ubytování, *****určí předem písemně zaměstnavatel******; přitom přihlíží k oprávněným zájmům zaměstnance.
-----------
Vnitřní předpis a ujednání v něm, které nejsou v souladu se zákoníkem práce ( a obecně se zákony jako takovými) jsou vám na nic, jsou neplatné.
Vy chcete jednou platit náhradu škody místo zaměstnavatele?
Je-li jednou něco takto dáno zákonem, tak nad tím nepřemýšlím, jak to obejít, a to ani na pokyn zaměstnavatele.Hrubě se to nevyplácí. Žaloby o náhradu ze strany zaměstnanců jsou dost časté a pokuty inspektorátu práce zase dost mastné.
Jak to prokážete,tedy nezpochybnitelnost a výši. Už v tom vnitřním předpise, tak, jak chce tazatelka.
Dobře víte, že vnitřní přepis, který upravuje mzdové a jiné nároky zaměstnanců (dle §305 ZP )je právně závazný a vymahatelný.
Já bych se do toho takto nepouštěla. Docela nedávno jsem řešila pracovní úraz zaměstnance, který se stal na benzince při pracovní cestě a byli jsme docela rádi, že máme vše v pořádku.
Jak to prokážete,tedy nezpochybnitelnost a výši. Už v tom vnitřním předpise, tak, jak chce tazatelka.
Dobře víte, že vnitřní přepis, který upravuje mzdové a jiné nároky zaměstnanců (dle §305 ZP )je právně závazný a vymahatelný.
Já bych se do toho takto nepouštěla. Docela nedávno jsem řešila pracovní úraz zaměstnance, který se stal na benzince při pracovní cestě a byli jsme docela rádi, že máme vše v pořádku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 3. 2011 17:01
Jak máme správně ošetřit ve vnitřní směrnici Příkaz k pracovní cestě. Zaměstnanci vždy k poslednímu dni v měsíci předloží cestovní příkaz, který se dodatečně podepíše nadřízeným. Je mi jasné, že tento postup není správný,z důvodu, kdyby se něco stalo(pracovní úraz). Slyšela jsem, že to stačí ošetřit ve vnitřní směrnici, ale nevím, jak to správně formulovat, aby to mělo hlavu a patu. Tímto způsobem bychom se vyhnulï podepisování cest.příkazu předem. Děkuji za radu.