Re: ŽL Lesotechnické práce kolik % paušá
Pokud se jedná dle ŽL o volnou živnost - obor činnosti bod 1) můžete využít 80%. Ani Pokyn MF D-300 nespecifikuje přesně tuto problematiku, odkazuje se na zákon o lesnictví č. 289/1995 Sb. (lesní zákon). Prostudovala jsem jej a ten považuje za lesní činnost téměř každou práci v lese. Pro jistotu jsem vše konzultovala i s FÚ - jejich názor: ani prováděcí předpisy MF neupřesňují tuto problematiku, tudíž pokud se v ŽL objevuje kombinace činností spojených s poskytováním služeb dle bodu 1), přílohy č.4 k zákonu č.455/1992 Sb.,můžete uplatnit i vyšší paušál, tedy 80%.
>Dobrý den, mám dotaz v jaké výši budou výdaje
>paušálem, když je ŽL vystaven na Lesotechnické práce 60% nebo
>80% ???? Já si myslím že 60%, protože to není živnost
>řemeslná. Ale dohaduji se o tom se známým, který tvrdí
>že je to 80%. Děkuji za odpověď.
>>Dobrý den, mám dotaz v jaké výši budou výdaje
>>paušálem, když je ŽL vystaven na Lesotechnické práce
>>60% nebo
>>80% ???? Já si myslím že 60%, protože to není živnost
>>řemeslná. Ale dohaduji se o tom se známým, který
>>tvrdí
>>že je to 80%. Děkuji za odpověď.
>Pokud se jedná dle ŽL o volnou živnost - obor činnosti
>bod 1) můžete využít 80%. Ani Pokyn MF D-300
>nespecifikuje přesně tuto problematiku, odkazuje se na zákon o
>lesnictví č. 289/1995 Sb. (lesní zákon). Prostudovala
>jsem jej a ten považuje za lesní činnost téměř každou
>práci v lese. Pro jistotu jsem vše konzultovala i s FÚ
>- jejich názor: ani prováděcí předpisy MF neupřesňují
>tuto problematiku, tudíž pokud se v ŽL objevuje
>kombinace činností spojených s poskytováním služeb dle bodu
>1), přílohy č.4 k zákonu č.455/1992 Sb.,můžete
>uplatnit i vyšší paušál, tedy 80%.
>
bod 1) Poskytování služeb pro lesnictví.... atd, je široký pojem, takže to asi splňuje. ŽL byl vydán někdy v roce 1994-1995, není z něj tedy zřejmé, zda je to živnost volná, nejspíš ale je. To jsou ty naše úžasně srozumitelné zákony!!! Děkuji za odpověď, i když je jiná než jsem čekala.
Je to možné....
Vím, že když máte les a prodáte z něj dřevní hmotu, tak si uplatníte paušál 80%.
On sám žádný les v osobním vlastnictví, či nájmu nemá.
Pracuje pro různé firmy, soukromé osoby, Ti si řeknou, co od něj potřebují v lese vykácet, upravit, ořezat vyčistit atd.
Pokyn D-300:
"Příjmy poplatníka - ZEMĚDĚLSKÉHO PODNIKATELE (dříve samostatně hospodařící rolník) ze zemědělské výroby, jsou příjmy podle § 7 odst. 1 písm. a) zákona. Příjmy poplatníka ze zemědělské výroby, který nepodléhá evidenci a není evidován jako zemědělský podnikatel (§ 2e odst. 2 zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů), se posuzují jako příjmy podle § 10 odst. 1 písm. a) zákona."
... pokud není registrovaným zemědělským podnikatelem, tak podle mého názoru nemá příjmy podle § 7/1/a) ze zemědělské výroby, ale příjmy ze živnosti. Nepodniká podle lesnického, ale podle živnostenského zákona.
To není, takže jsme se shodly na Vaší odpvědi, že by to měl být paušál 60%.
Děkuji, že to se mnou konzultujete v tak pozdních nočních hodinách.
Omlouvám se, ale už musím jít spát, protože už za 4 hod. opět vstávám. Kdyby se objevily nové informace, tak je tu prosím napište. Dobrou noc.
Samozřejmě je možné využít i nižší paušál.Jen pro doplnění uvádím část citace pokynu D-300 (není totiž řečeno, že jde pouze o zemědělce) :
K § 7 odst. 1 písm. a)
1. Zemědělskou výrobou včetně hospodaření v lese a na vodních plochách s odvoláním na § 2e odstavec 3 zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů, se rozumí:
rostlinná výroba včetně chmelařství,... ,...
...hospodaření v lese podle zákona č. 289/1995 Sb. (lesní zákon), a to na pozemcích vlastních, pronajatých nebo užívaných na základě jiného právního důvodu.
hospodaření s vodou pro zemědělské a lesnické účely.
Pod pojmem :Jiný právní důvod" můžeme chápat také např.: smlouvu o díle, o poskytování služeb apod. Tudíž pokud je OSVČ najímán na výkon lesnické práce, jde o konkrétní výkon na konkrétním pozemku za předem stanovených podmínek.
Kontrolní odd. našeho FÚ akceptuje pro nejasnost výkladu dané legislativy 80% paušální výdaj.
Ještě k ŽL - po změně živ.zákona byly mnohé činnosti překlasifikovány. Správně měli OSVČ se starými oprávněními dojít na ŽÚ a nechat si vystavit nové. Avšak mnozí z nás na to reneagovali.
To jen pro doplnění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 3. 2011 23:27
Dobrý den, mám dotaz v jaké výši budou výdaje paušálem, když je ŽL vystaven na Lesotechnické práce 60% nebo
80% ???? Já si myslím že 60%, protože to není živnost řemeslná. Ale dohaduji se o tom se známým, který tvrdí že je to 80%. Děkuji za odpověď.