Re: Změny dph
Z přechodných ustanovení čl. II bod 1 mi vyplývá, že ano. To co uplatníte za březen, uplatníte po staru.
K tomu neprůkaznému doručení poštou - na školení radili, ať si vedeme knihu došlé pošty a kvůli větší průkaznosti si můžeme schovat i obálky... :-( , protože tak, jak nám FÚ neprokáže, že faktura došla týž den, tak my FÚ neprokážeme, že nedošla až dva měsíce po vystavení.
Ještě by mě zajímalo, jak se faktura bude řešit účetně. Náklad dáte např. do června, ale DPH bude až v červenci, bude v tom totální chaos.
chaos v tom budou v průběhu roku mít tak akorát ti, co musí pro své vedení dělat měsíční uzávěrky... u ostatních v tom zas takový zmatek nevidím - náklad uplatníte v roce 2011 (např. obdržím fa 2.7. s D.U.Z.P. 30.6., tak si ji i nákladově zahrnu až do července namísto do června, protože důležité je mít to v nákladech daného roku ) a na konci roku u faktur, které budou mít D.U.Z.P. 31.12.2011, ale obdřím je až v lednu 2012 zaúčtuji FA do ledna a přes dohadné položky zaúčtuji v roce 2011 do nákladů...
Děkuji!!!!!!!
ještě prosím toto:
Jako upřesnění stávajícího textu uvádíme příklad:
„Daňový doklad musí obsahovat výši daně; tato daň může být zaokrouhlena na celé koruny tak, že částka 0,50 koruny a vyšší se zaokrouhlí na celou korunu nahoru a částka nižší než 0,50 koruny se zakrouhlí na celou korunu dolů“. Znamená to, že daň vyjádříte buď v haléřích nebo v korunách (nezaokrouhluje se na desetihaléře)
Dosavadní text zněl „Daňový doklad musí obsahovat výši daně zaokrouhlenou na nejbližší měnovou jednotku v oběhu, popřípadě uvedenou v haléřích“, což znamená totéž
Z toho jsem jelen, prvně jsem pochopila,že se bude dph zaokrouhlovat na celé kč ale z poslední věty chápu, že tam vlastně žádná změna neni.
Já jsem tady měla před 14ti dny člověka na upgrade účetního programu, a ten říkal, že je možné zaokrouhlovat na celé koruny nahoru nebo dolů, tak jsem si to tak nechala nastavit do programu do výpočtů a s haléři se nebudu otravovat.
S tím zaokrouhlováním bude asi problém, protože např. u faktury s 10% DPH na 950.000 Kč bylo dřív DPH 86.363,55 Kč a teď to vychází z důvodu zkrácení koeficientu 86.355 Kč.
Ptala jsem se tady na to celý min. týden, ale nikdo neodpověděl. Jsem zvědavá, jestli všichni ten jednotný správný postup výpočtu budou používat, protože za to DPH, které přijmeme, prý teď budeme ručit stejně jako za to z vydaných faktur. Taky jsem z toho jelen a nevím, kde je pravda. Hledala jsem v zákoně o DPH, ale stejně tomu nerozumím.
Dobrý den, nám na školení bylo řečeno, že DPH buď v haléřích nebo zaokrouhlená na celé koruny. U vydaných si to člověk může nastavit jak chce, my jedeme přesně na haléře. U přijatých prý on i celá jeho firma pojede jako po staru, dát DPH přesně podle dokladu...tvrdil, že jestli si budou finančáci chtít přepočítávat haléře, tak ať se s tím klidně babrají, že případných 5-10 Kč klidně doplatí. Ono je to zaokrouhlení jednou nahoru, jednou dolu....finále bude minimální rozdíl. Takže řekl, ať se s haléřema nebabráme.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 3. 2011 10:41
Nárok na odpočet daně u tuzemských přijatých zdanitelných plnění vznikne v okamžiku, kdy máte k dispozici daňový doklad. Dříve není možno si nárok na odpočet uplatnit.
Příklad: Doklad vystavený 30. června obdržíte 2. července. Nebude možno jako dosud uplatnit ho v přiznání za červen, resp. za II. čtvrtletí, ale až v následujícím zdaňovacím období. Správci daně neprokážete, že doklad vystavený poslední den v měsíc, jste tentýž den obdrželi. Elektronicky zaslané doklady se budou uznávat pouze v případě, že jsou opatřeny certifikovaným podpisem a uloženy dle příslušných předpisů.
Nadále zůstává povinnost přiznat daň na výstupu ke dni uskutečnění plnění a daň na vstupu si budete moci uplatnit až po obdržení dokladu. Dosud jste byli oprávněni v daňovém přiznání uplatnit doklady, které spadaly do příslušného období a obdrželi jste je až do doby podání přiznání.
Dobrý den,
pročítám změny a chápu toto dobře, že když mi piřjde fa na internet a datum vystavení bude 7.4. a datum zdaň. plnění 31.3., že fa nezahrnu do března, ale dph uplatním až v II. čtvrtletí ?? Vždy jsem čekala na fa , které měli zdaň plnění koncem měsíce a zařazovala jsem je tam. Nyní tedy už ne??