Re: Slovák zaměstnán v ČR pracoviště ČR/
a pokud by měl v SR nějakou jinou výdělečnou činnost, a chtěl by tam být pojištěn, musí doložit E101 a já jako zaměstnavatel budu odvádět ZP na slovenskou zdrav. pojištovnu, je to tak? co potom se sociálním pojištěním? kam odvádět toto?
ještě dotaz, zda má na něco vliv to, že ani přechodné bydliště nebude mít uvedeno v čr?
mockrát děkuji za pomoc
Žádné přechodné neexistuje. Sociální se odvádí zde, kde pracuje
a kde je sídlo firmy.
Paní JiřinoH děkuji.
Teď jsem zjistila, že bude mít ještě jedno zaměstnání na Slovensku (takže souběh činnosti v ČR i SR). Pokud předpokládám, že bude chtít být pojištěn na Slovensku dále, musí ze slovenské zdrav.pojištovny přinést E101 - pak odvádím na Slovensko. Co se týče sociálního pojištění - prý pokud jeho činnost na SK bude aspoň 25 %, bude si muset od Slov. soc. pojištovny obstarat formulář A1 a i sociální pojištění budu za něj odvádět na SK.
Může mě toto někdo potvrdit?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 3. 2011 17:03
Prosím o radu. Nemám bohužel v tomto žádné zkušenosti. Chceme nabrat Slováka. Pracoviště bude mít v ČR, ale je možné že i na Slovensku (jedná se o prodejce). Trvalý pobyt na SK a ani přechodný pobyt nebude mít v ČR. Zřejmě bude dojíždět. Myslím si správně, že veškeré povinnosti jako zaměstnavatele jsou tyto??:
- přihlásit na ÚP před nástupem
- přihlásit na ZP v ČR (vybere si sám zanec) pod kodem E jen s datem narození, oni pak zašlou kartičku pojištěnce,
- přihlásit na OSSZ
- zřejmě to bude daňový nerezident, když podepíše prohlášení, bude moci uplatnit jen odpočet na poplatníka, zbytek jen v daňovém přiznání
zapomněla jsem na něco?
Mockrát Vám děkuji za cenné rady