VH-ztráta

• (neregistrovaný)

15. 3. 2011 7:23

Máme jednu firmu tzv. v útlumu, nemá během roku žádné pohyby. Pouze v roce 2008 jsme dodanili neuhrazenou pohledávku. Zápisy provádíme ručně, protože aktualizace programu se opravdu nevyplatí, tak nevím, jestli jsem něco nezapomněla. Dotaz:
    1. Daň z příjmu v roce 2008 jsme účtovali 591/341 , vznikla tedy účetní ztráta, VH na 431
    2. V roce 2009 jsme zaúčtovali úhradu 341/211 a současně 429/431. Je to tak správně?
    A druhý dotaz -
    Neuhrazenou(dodaněnou) pohledávku musíme stále vést v evidenci? Je už promlčená.
    Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 3. 2011 7:54

v.e.n.d.y.

Re: VH-ztráta
      Účtování máte správně, účetní ztráta je na 429 a 431 je vynulovaná a připravená pro HV roku 2010. Jen dotaz, účtovala jste na základě rozhodnutí valné hromady? To musíte mít jako podklad, že HV se převádí na účet ztráty a jak bude uhrazena...(ze zisku budoucích let, společníky a podobně..)
      Pohledávku můžete odepsat 546/311, ale bude to nedaňový náklad. Vést ji musíte někde v operativní evidenci nebo podrozvaze, kdyby náhodou někdy zaplatili....

• 15. 3. 2011 8:55

bepe (neregistrovaný)

Děkuji moc.
      K té valné hromadě - vím, že má být rozhodnutí. Já jsem je ani v předešlých letech nikde nenašla přiložené, každý rok byla minimální ztráta (vždycky jen tak 3
      tis. Kč) (firmy jsem převzala), firma exisktuje jen proto, že má u nějaké jiné firmy členský vklad cca 20 tis. a ta firma je v likvidaci. Náklady byly jen nějaké administrativní. Ale to je asi jedno, že. A ještě k té pohledávce, to jsem napsala špatně, to byl z naší strany závazek - je veden na 379..., je to neuhrazené pojištění před x lety, proto se to v roce 2008/ dodanilo.
      Ještě k rozhodnutí valné hromady - druhá firma má jen jednoho společníka, tam by měl být také zápis valné hromady. Vůbec z praxe nevím, jak to provést. To bych asi musela napsat nějaký zápis sama a dát to jen podepsat. Je na to nějaký vzor? Ještě jednou dík.

• 15. 3. 2011 8:59

v.e.n.d.y.

Když je sám, píše se Rozhodnutí jediného společníka, poproste pana Páju, určitě pošle vzor, nebo koukněte na jěkaé firmy na Obchodní rejstřík, co zveřejňují, někdo to tam má. Jinak běžná praxe, napíši zápis a strkám ho majitelům k podpisu:-))) Závazek odepsat nemůžete, bohužel..

• 15. 3. 2011 9:06

bepe (neregistrovaný)

Móóć díky za ochotu. To budu muset dopsat asi i za ty minulé roky. V tomto jsme na tom asi všichni účetní stejně. ZKusím se někam mrknout. A když je zisk, to je stejné? _A pokud se to neprovádí, je to nějak postižitelné? Asi budu muset podrobněji prostudovat věci okolo s.ŕ.o. V předcházejícíh letech jsem po účetní nic takového nenašla.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).