Re: VH-ztráta
Účtování máte správně, účetní ztráta je na 429 a 431 je vynulovaná a připravená pro HV roku 2010. Jen dotaz, účtovala jste na základě rozhodnutí valné hromady? To musíte mít jako podklad, že HV se převádí na účet ztráty a jak bude uhrazena...(ze zisku budoucích let, společníky a podobně..)
Pohledávku můžete odepsat 546/311, ale bude to nedaňový náklad. Vést ji musíte někde v operativní evidenci nebo podrozvaze, kdyby náhodou někdy zaplatili....
Děkuji moc.
K té valné hromadě - vím, že má být rozhodnutí. Já jsem je ani v předešlých letech nikde nenašla přiložené, každý rok byla minimální ztráta (vždycky jen tak 3
tis. Kč) (firmy jsem převzala), firma exisktuje jen proto, že má u nějaké jiné firmy členský vklad cca 20 tis. a ta firma je v likvidaci. Náklady byly jen nějaké administrativní. Ale to je asi jedno, že. A ještě k té pohledávce, to jsem napsala špatně, to byl z naší strany závazek - je veden na 379..., je to neuhrazené pojištění před x lety, proto se to v roce 2008/ dodanilo.
Ještě k rozhodnutí valné hromady - druhá firma má jen jednoho společníka, tam by měl být také zápis valné hromady. Vůbec z praxe nevím, jak to provést. To bych asi musela napsat nějaký zápis sama a dát to jen podepsat. Je na to nějaký vzor? Ještě jednou dík.
Móóć díky za ochotu. To budu muset dopsat asi i za ty minulé roky. V tomto jsme na tom asi všichni účetní stejně. ZKusím se někam mrknout. A když je zisk, to je stejné? _A pokud se to neprovádí, je to nějak postižitelné? Asi budu muset podrobněji prostudovat věci okolo s.ŕ.o. V předcházejícíh letech jsem po účetní nic takového nenašla.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 3. 2011 7:23
Máme jednu firmu tzv. v útlumu, nemá během roku žádné pohyby. Pouze v roce 2008 jsme dodanili neuhrazenou pohledávku. Zápisy provádíme ručně, protože aktualizace programu se opravdu nevyplatí, tak nevím, jestli jsem něco nezapomněla. Dotaz:
1. Daň z příjmu v roce 2008 jsme účtovali 591/341 , vznikla tedy účetní ztráta, VH na 431
2. V roce 2009 jsme zaúčtovali úhradu 341/211 a současně 429/431. Je to tak správně?
A druhý dotaz -
Neuhrazenou(dodaněnou) pohledávku musíme stále vést v evidenci? Je už promlčená.
Děkuji.