Re: kniha pohledávek a záv-nesedí na úče
V tom případě je nesprávně vedené účetnictví. Vy si každý měsíc nekontrolujete, zda Vám salda sedí na účetnictví? To je jedna ze základních kontrol, kterou prostě účetní dělat musí.
Hledat rozdíl budete muset a teprve pak řešit, jak s ním naložíte.
Přesně tak, musíte kontroly provádět každý měsíc a vždy to musí sedět.
Zkuste si při výběru parametrů pro sestavu vybrat, aby se tam promítly i zálohy, i přeplatky a součtovat za partnery. Možná se vám objeví zase jiná částka a bude se vám to lépe hledat.
Ano, krajní nouze: nedaňové náklady či daňové výnosy. Ale nevím, proč by se to nedalo dohledat, pokud máte účetnictví k dispozici i za minulé roky. Třeba zjistíte, že nebyly odúčtovány nějaké zálohy, nebo třeba bylo něco odúčtováno omylem a obchodní partner ve skutečnosti stále dluží apod.
Taky se mi stalo, že jsem převzala účetnictví kde kniha závazků a pohledávek byla hotový paskvil, zřejmě již nějaký rok. Co jsem zvládla, tak jsem probrala účty a pokladnu do minulosti a udělala jsem si svoji evidenci dle var.s. protistran (strašná práce). Také jsem rozeslala upomínky na pohledávky a čekala, kdo se ozve, že má zaplaceno a jak a kdy zaplatil. Totéž jsem dělala s upomínkami, které chodili mě na závazky, které jsem měla v evidenci jako zaplacené. Tyto informace jsem pak pasovala na sebe a dohledávala v účetnictví. Samozřejmě nějaké rozdíly zůstaly a ty se pak musí odepsat do výnosů nebo nákladů ( v tomto případě nedaňově). Už je do dost dlouho, takže nevím přesně kam jsem odepisovala a co s DPH. Snad ještě někdo poradí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 3. 2011 9:54
Dobrý den,
jak se postupuje účetně(daňově), když mi nesedí kniha pohledávek a závazků na účetnictví a nejsem schopen to dohledat. Bude to historicky chybně.
Děkuji