Roční zúčtování daně

• (neregistrovaný)

15. 3. 2011 11:01

Zaměstnanec nemá podepsáno prohlášení, neoplatňoval tedy slevu na poplatníka.( myslel si, že bude mít souběh zaměstnání a měl v plánu uplatňovat jinde) Nakonec jiného zaměstnavatele nemá a povinnost podat přiznání tedy taky ne, chce udělat zúčtování. Jak podepsat prohlášení ? Stačí 2.polovinu s tím, že se napíše datum do 15.2. a nebo mám nechat podepsat i 1.polovinu s tím, že zaškrtnu, že slevu na poplatníka neuplatňuje - a datum ?? Pokud se nepletu jde provést naposled ve mzdě za březen ?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 3. 2011 11:03

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: Roční zúčtování daně
      Vystavíte mu potvrzení o zdan.příjmech a zálohách na daň. Je povinen podat si daň.přiznání sám.

• 15. 3. 2011 11:32

JiřinaH. (neregistrovaný)

Poplatník, který nepodepsal daň.prohlášení i jen za část roku, je povinen podat daňové přiznání - poplatník, který podepsal prohlášení je zbaven této povinnosti podat DP. Proto , že to je v zákoně o dani z příjmů.
      Poplatník může dodatečně podepsat prohlášení u zaměstnavatele
      a to nejpozději do 15.2. Tedy, je po termínu, máte 15.3.
      Má to své důvody - v měsících , kdy nebylo podepsané prohlášení a byl příjem pod 5000,- bylo provedeno danění srážkovou daní. Při dodatečném podpisu se to týká nejen měsíců, kdy byla zálohová daň ( bez slevy na poplatníka), ale i těchto měsíců, kdy byla srážková daň. Pak musí plátce požádat o přeúčtování správce daně .
      Pokud srážkovou daň neměl ( neměl příjem pod 5000,- v žádném měsíci), mělo by se to projevit se ve VYúčtování zálohových daní za rok 2010 a v její příloze pro opravy.
      Není žádný důvod nedodržet zákonný postup.

• 15. 3. 2011 11:40

marta P (neregistrovaný)

aha, já mu jen chtěla vyjít vstříc s tím, že bysme podepsali zpětně k 15.2, ale jednodušší tedy pro mě bude, když mu pomůžu s přiznáním. Moc děkuji za váš čas :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).