Re: účet 421000
(5) Na účet 412-Emisní ažio se účtuje rozdíl mezi jmenovitou hodnotou a částkou, za kterou společnost akcie vydává (emisní kurz), popř. vkladů při zvyšování základního kapitálu upsáním nových akcií, popř. nových vkladů. Dále se zde účtují další případy uvedené v Čl. XXII Úvodních ustanovení.
Zisk mám na 428 z toho hradím ztráty, ale co účet 421? k čemu je?
Jéé, já se omlouvám, už nevidím na oči, takže 421-rezervní fond - viz Obchodní zákoník, pro s.r.o.:
§ 124
(1) Společnost vytvoří rezervní fond (§ 67) v době a ve výši určené ve společenské smlouvě. Není-li rezervní fond vytvořen již při vzniku společnosti, je společnost povinna vytvořit jej z čistého zisku vykázaného v řádné účetní závěrce za rok, v němž poprvé čistý zisk vytvoří, a to ve výši nejméně 10 % z čistého zisku, avšak ne více než 5 % z hodnoty základního kapitálu. Tento fond se ročně doplňuje o částku určenou ve společenské smlouvě nebo ve stanovách, nejméně však 5 % z čistého zisku, až do dosažení výše rezervního fondu určené ve společenské smlouvě nebo ve stanovách, nejméně však do výše 10 % základního kapitálu.
(2) O použití rezervního fondu rozhodují jednatelé v souladu s § 67, nejde-li o případy, kdy zákon svěřuje toto rozhodnutí valné hromadě.
(3) Rezervní fond do výše 10 % základního kapitálu lze použít pouze k úhradě ztráty společnosti.
Ale čím to podložím? můžu jen tak přeúčtovat ze 421 na 428?
Když budu mít ale na účtě 421 jen 10000,- tak to mi na nějaké velké úhrady ztráty nestačí ....
V případě že by si chtěl jednatel vyplatit zisk tak chápu správně že si to vyplácí to co je na účtě 428 a zdaní srážkovou daní?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 3. 2011 13:29
Dobrý den, k čemu je účet 421? mám tam 7 let stejnou částku jen z roku kdy byla firma v zisku a jinak co je ve ztrátě se tam nic neúčtuje. Ta částka tam bude už pořád? k čemu slouží?