Re: Zálohová faktura
Paní Lenko prosím Vás, takže já vystavím nejdříve proforma fakturu na 100 tis. Kč bez vyčíslení DPH, odběratel to zaplatí a já na základě této úhrady vystavím daňový doklad s vyčísleným DPH a den uskut. zd. pl. je den přijetí úhrady a tím dokladem se myslí daňová proformafaktura(jako ten název)? A pak vystavím normální daňový doklad na celou částku, kde odečtu tu proformafakturu a u tohodle nového účetního dokladu daňové faktury napíšu nové uskut. zd. pl. - den dodání zboží a bude vystaven na celkovou částku a od ní bude odečtena proformafaktura? A nebo se pak už vystavuje normální daňová faktura jen na ten doplatek i s DPH? Děkuji za odpověď a vysvětlení. Snad jsem to napsala pochopitelně, jak to myslím.
Paní Lenko prosím Vás, takže já vystavím nejdříve proforma fakturu na 100 tis. Kč bez vyčíslení DPH, odběratel to zaplatí a já na základě této úhrady vystavím daňový doklad s vyčísleným DPH a den uskut. zd. pl. je den přijetí úhrady a tím dokladem se myslí daňová proformafaktura(jako ten název)? A pak vystavím normální daňový doklad na celou částku, kde odečtu tu proformafakturu a u tohodle nového účetního dokladu daňové faktury napíšu nové uskut. zd. pl. - den dodání zboží a bude vystaven na celkovou částku a od ní bude odečtena proformafaktura? A nebo se pak už vystavuje normální daňová faktura jen na ten doplatek i s DPH? Děkuji za odpověď a vysvětlení. Snad jsem to napsala pochopitelně, jak to myslím.
Konečnou fakturu vysavíte na celou částku, kde bude odečtena záloha.
Jen nevím jak to je s vystavováním dokladů. Nevím přesně jako vy, zdali mám vystavit jednu proforma fakturu bez dph a při přijetí platby druhou proforma fakturu vč.dph anebo tu původní proforma fakturu upravím o to dph.
Snad nám někdo poradí
Dobrý den paní Blanko, posílám Vám odpověď, které se mi dostalo na dotaz "zálohová faktura".
Jak se doklad jmenuje je více méně jedno. Ani na faktuře nemusí být napsáno "faktura".
-Zakazníkovi pošlete dopis. tj. informaci kolik, kam, kdy a za co má zaplatit. Můžete to nahradit proforma fakturou, kde je ale jen datum vystavení a splatnosti (žádné duzp) a jen částku celkem (žádné bez daně, daň).
- Pak máte vystavit daňový doklad na přijatou platbu. Dá se nahradit proforma fakturou, kde už bude ale "datum přijetí platby" (ne DUZP), rozepsaný základ daně a daň a s informací "Již nic neplaťte".
- Obchod končí vyúčtovací fakturou, kde bude záloha odečtena.
Snad Vám to pomůže.
Pěkný den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 3. 2011 17:59
Ahoj, můžete mi prosím poradit s proforma fakturou? Vystavuji zálohovou fakturu za zateplení rodinného domu na částku 100 000 Kč a nevím zdali mám tuto částku navýšit o DPH nebo mám DPH uplatnit až u konečné faktury.
Předem moc děkuji