Re: novela DPH od 1.4.2011
Ano, pokud to dopředu víte, tak hlídat. Ale mezi námi je to nesmyslná blbost, nepochopilo nás to více.
A taky ještě budete muset kontrolovat, jestli Vám na dokladu uvedl správnou sazbu DPH, abyste si uplatnili pouze tu správnou.
Byla jsem na školení, ale tohle mi nic neříká.... Třeba nám to objasní někdo další...
Já zaznamenala jiné pro mě důležíté změny. Např. nahrazení dobropisů a vrubopisů opravnými daň. doklady; nutnost důkladnější kontroly daň. dokladů, zda obsahují DIČ odběratele i dodavatele (na zjedn.DD je nutné DIČ dodavatele); přenesení daňové povinnosti při prodeji odpadu a samozřejmě Vámi již zmíněné uplatnění odpočtu až v momentě držení dokladu.
Teď mě ale napadlo, jestli se ten Váš 1. dotaz netýká na možnost vrácení DPH u neuhrazené pohledávky za dlžníkem v insolv. řízení, to je, myslím, podmíněno tím, že dlužník musí DPH uhradit, aby Vám mohlo být vráceno... A také je zde vlastně tzv. "ručení za nezaplacenou daň", ale to se týče kontroly a FÚ by Vám musel dokázat, že jste věděli, že Váš dodavatel DPH záměrně neodvedl a Vy jste si jej nárokovali.
Já to pochopil tak, že musíte podat dodatečné DP.
Příklad:
Firma A vám dodá zboží v červnu a i vyfakturuje, vy ho v červenci reklamujete z důvodu kvality, oni reklamaci uznají a v červenci vystaví opravný DD, poté ho firma A zohlední ve svém řádném přiznání k DPH za červenec, ale vy musíte udělat dodatečné přiznání k DPH za červen.
Snad jsem to pochopil správně.
Ne, nepochopil. Ve Vámi uváděném příkladě obě firmy srovnají DPH v červenci.
Pokud reklamaci uznají až v srpnu, vy musíte (bez opravného dokladu)
vrátit uplatněné DPH v období reklamace(červenec). Firma B čeká na potvrzený "dobropis", pak může snížit povinnost.
Mohu se přiojit? Co když mi v srpnu reklamaci neuznají a opravný DD nevystaví? Když vrátím DPH v tom červenci, v srpnu si jej zas budu u FÚ nárokovat zpět? A nebo když budu očekávat v rámci reklamace výměnu zařízení za jiné a oni vystaví v srpnu opravný daňový doklad. Ve kterém měsíci budu muset vrátit uplatněné DPH? V srpnu?
Podle mě musíte i bez opravného dokladu vrátit uplatněné DPH v okamžiku, kdy se dozvíte, že reklamace byla oprávněná.
Reklamace červenec - uznání červenec - doklad srpen - vracíte v červenci
Reklamace červenec - uznání srpen - doklad srpen - vracíte v srpnu
Reklamace červenec - uznání říjen - doklad listopad - vracíte v říjnu.
Vrátím se k dotazu. Opravdu od 1.4. ručíte za to že druhá strana odvedla DPH. Je na Vás jak si to zjistíte- registr dlužníku. Pokud Vám někdo něco dodá a vy si nárokujete odpočet a on DPH neodvede finančák bude honit Vás. Počítá s tím, že se budete bát nárokovat. Rada ze školení je dohodnout se s prodávajícím a odvést sám za něho, pokud to opravdu není spolehlivý dodavatel. Jinou radu Vám nikdo nedá.
Já byla na školení ing. Bendy a ten říkal, že je tento § dosti kritizován a že důkazní břemeno bude na správci daně, což nebude jistě jednoduché. Ale jak je řečene výše, pokud máte odůvodněné obavy, lze dodavateli uhradit částku bez DPH a DPH uhradit správci daně odběratele. Ale pokud toto nastane v hojnějším množství, tak z toho bude na fin. úřadech celkem chaos...
Já jsem z toho pochopila, že stáváte " ručitelem" jako u daně z převodu nemovitostí a pokud dodavatel neodvede a FÚ na to příjde, vy platíte. Bylo nám doporučeno poslat úhradu bez daně a daň odvést za dodavatele, ale to mi příjde jako neskutečný guláš.....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 3. 2011 10:14
dobrý den chci se jen zeptat jak budete od 1.4.2011 kontrolovat
když vystavím fakturu,že si odběratel DPH odvedl,podle čeho to budete kontrolovat.
jako že se podívám přes internet,že jsou plátci DPH vůbec tomu nerozumím.
další změna ohledně přijatých faktur den DUZP bude den kdy budu mít fakturu fyzicky v rukách chápu to dobře.
děkuji za odpovědi