Daň z příjmu za 2011 + spol. osoba na nemocenské

• 28. 11. 2011 15:50

Vzhledem k tomu, že mám v únoru termín porodu, potřebuji záležitost daní pomalu začít řešit už teď. Manžel podniká (OSVČ plátce dph) já jsem spolupracující osoba. Vždy jsme se o příjmy a výdaje na přiznání dělili půl na půl. Teď si ale nejsem jistá, zda to takto jednoduše půjde i s letošním přiznáním, vzhledem k tomu, že jsem od konce srpna kvůli těhotenství na neschopence - tudíš nejsem výdělečně činná. Teď mě ještě napadlo. Nebude mít manžel nárok na částečný odpis na nezaopatřenou manželku?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 11. 2011 18:06

autorka

Dobrý den,

záleží, zda pobíráte nemocenskou z pojištění OSVČ nebo od zaměstnavatele. Jestliže jste OSVČ hlavní pobírající nemocenské OSVČ, nemůžete vykonávat výdělečnou činnost v době nemoci ani jako spolupracující osoba. 

Ohledně uplatnění slevy na manželku si musíte uvědomit, které příjmy se do rozhodného příjmů manželky počítají. Počítá se například nemocenská, peněžitá pomoc v mateřství atd. Nepočítá rodičovský příspěvek. Více: Manželku za velbloudy vždy neměňte, leckdy se dá odečíst z daní

Dagmar Kučerová  ;)

• 30. 11. 2011 20:21

Lenka K (neregistrovaný)

Dobrý den,
      děkuji za informace. Nemocenskou pobírám jako OSVČ. Jak jsem psala, manžel podniká já jsem spolupracující osoba (jinde nezaměstnaná) Potřebuji vědět jakým způsobem budu moci na daňpvém přiznání rozdělit příjmy a výdaje v případě, že jsem od 22. srpna na nemocenské. Je možné je rozdělit padesát na padesát idkyž já podstatě skoro půl roku výdělečnou činnost kvůli nemocenské neprovozuju? 

• 1. 12. 2011 6:41

autorka

Dobrý den,

v odpovědi na dotaz jsem uvedla, že jestliže jste OSVČ hlavní pobírající nemocenské z pojištění OSVČ, nemůžete vykonávat výdělečnou činnost v době nemoci ani jako spolupracující osoba. Bohužel nemůžete mít za stejné období z jedné činnosti příjmy a současně pobírat nemocenské dávky.

Dagmar Kučerová ;)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).